In deze MEV raamt het CPB het gemiddelde aantal bijstandsuitkeringen op 365 duizend in 2021. Dit is een stijging van 4 duizend ten opzichte van 2020. Naar verwachting daalt het aantal uitkeringen in 2022 opnieuw, naar een niveau van 358 duizend.
Basisvoorwaarde voor een bijstandsuitkering is dat je niet genoeg inkomen óf eigen vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Als alleenstaande mag je bijvoorbeeld maximaal 6000 euro spaargeld hebben. Ook een eigen huis wordt gezien als onderdeel van je vermogen.
Factcheck: 'Tweederde van alle bijstandsuitkeringen gaat naar allochtonen' 'Tweederde van alle bijstandsuitkeringen gaat naar allochtonen', beweert PVV-leider Geert Wilders. Hij vindt dat kabinet-Rutte III Nederlanders discrimineert en buitenlanders voortrekt. Dat laatste is een claim die moeilijk te checken is.
De WW-uitkering is 75% van uw loon. Een enkele keer kan het voorkomen dat het onwerkbare weer langer duurt dan 2 maanden. De uitkering wordt dan lager, namelijk 70%. In de meeste cao's is geregeld dat de werkgever de uitkering aanvult tot 100%.
Eind 2019 ontvingen 818.378 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het aandeel vrouwen (415.811) dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering kreeg lag iets hoger dan het aantal mannen (402.567). Het aantal van 818.378 is gelijk aan 6,3% van alle 15- tot 75-jarigen in Nederland (UWV (opent in een nieuw venster)).
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal ontvangen 472.000 Nederlanders een bijstandsuitkering. Hiervan heeft 239.000 een niet-westerse afkomst. In een jaar tijd is de laatste groep met 16.000 personen toegenomen, terwijl de algemene tendens is dat de werkloosheid daalt.
Van de 55.400 mensen die in 2021 een WIA-uitkering kregen toegekend, had iets meer dan de helft nog een werkgever die hun loon doorbetaalde tijdens de eerste twee jaar ziekte. De stijging bij deze groep wordt grotendeels veroorzaakt door de reguliere factoren.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek leefden in november 415.000 mensen in Nederland van een bijstandsuitkering. In het eerste kwartaal van 2021 was dat nog 430.000. Het aantal bijstandsontvangers blijft dalen en is weer gelijk aan het niveau van net voor de crisis.
Mensen die op bijstandsniveau leven, doen dat veelal voor langere tijd. Zij krijgen het daardoor alleen maar zwaarder met de stijgende kosten van deze tijd. Vaak hebben mensen in de bijstand een ziekte of handicap, waardoor ze ook nog eens extra levenskosten hebben.
Op 1 januari 2023 stijgt de bijstandsuitkering met ruim 10 procent. De hoogte van uw bijstandsuitkering hangt af van uw leeftijd en uw situatie. Het bedrag wijzigt twee keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli.
Marokkanen 39 procent werkloos
Marokkaanse jongeren spannen de kroon met een werkloosheidspercentage van 39 procent. Turkse jongeren doen het niet veel beter met 33 procent. Surinaamse en Antilliaanse jongeren komen op 27 procent uit. Daarbij stijgt de werkloosheid onder allochtone jongeren veel sneller.
Hoeveel mensen wonen nu in Nederland? Eind april 2023 telde Nederland 17 850 301 inwoners. Dat is het geregistreerde inwonertal.
Van de 17,6 miljoen inwoners op 1 januari 2022 zijn er 2,6 miljoen in het buitenland geboren. Zij zijn als migrant naar Nederland gekomen. Tweederde van deze migranten (1,7 miljoen mensen) heeft een Buiten-Europese herkomst ( CBS 2023 CBS, Hoeveel inwoners hebben een herkomst buiten Nederland, Heerlen (2023)).
Voorwaarden algemene bijstand
u bent 18 jaar of ouder; u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien; u kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering, waarmee u in uw levensonderhoud kunt voorzien; u zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
In het eerste kwartaal van 2023 waren 357 duizend mensen werkloos, 3,6 procent van de beroepsbevolking (seizoengecorrigeerd). Het aantal werklozen daalde licht ten opzichte van het voorgaande kwartaal (-2 duizend).
Terwijl de werkloosheidsuitkering alleen geldt voor mensen die langere tijd in loondienst zijn geweest, is de bijstandsuitkering juist een basisrecht voor (in principe) iedereen. Een zogenoemd 'sociaal vangnet'. Bij een bijstandsuitkering wordt daarom ook niet gekeken naar de hoogte van de voorgaande salarissen.
Het beste antwoord
Het gaat om gegevens over lonen, arbeidsverhoudingen en uitkeringen van alle werknemers en uitkeringsgerechtigden. Het gaat niet om inzage in betaal- en spaarrekeningen. Als er gegevens nodig zijn wat betreft vermogen hebben instanties uitwisselingsmogelijkheid.
Hoeveel spaargeld mag je hebben met een uitkering? Als je een bijstandsuitkering ontvangt dan mag je maximaal €6.225 spaargeld hebben als alleenstaande en €12.450 als alleenstaande ouder of gezin.
De gemeente mag echter niet zomaar over een langere periode bankafschriften opvragen. Daarvoor moeten ze een goede reden hebben, anders wordt het een 'fishing expedition' en wordt het recht op privéleven geschonden.
De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van je gemiddelde salaris in het jaar voordat je werkloos werd. In de eerste twee maanden krijg je 75 procent van je dagloon. De derde maand is dat 70 procent. Als je uitkering verlengd wordt, blijft de uitkering 70 procent.
De gemeente kan om verschillende redenen uw bijstandsuitkering korten. Er kan sprake zijn van strafkorting omdat u bepaalde verplichtingen uit de Participatiewet niet bent nagekomen, zoals op tijd op een afspraak komen bij de gemeente, voldoen aan uw sollicitatieplicht of bepaalde informatie tijdig verstrekken.
Eind april 2023 verstrekte UWV 156.300 WW-uitkeringen. Dit is een daling van 1,2% ten opzichte van eind maart. In april 2023 werden er 18.700 uitkeringen beëindigd, terwijl er 16.800 nieuwe uitkeringen bij kwamen.
Als u uw afspraken niet nakomt, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. Als u na 5 jaar nog geen werk heeft, bekijken we samen of u verder gaat met re-integreren of dat onze hulp bij de re-integratie stopt.