Hij komt er bijna niet overheen en kan zich al helemaal niet aanpassen. Voor de narcist is manipulatie de enige manier om zich veilig te voelen en de baas te zijn. Hoe zelfverzekerd hij ook lijkt, meestal past hij het misbruik en de emotionele chantage toe vanuit een diep gevoel van angst.
Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben vaak moeite om anderen te begrijpen en te respecteren, en ze hebben de neiging om anderen te zien als middelen om hun eigen doelen te bereiken. Dit kan leiden tot manipulatie, misbruik en een gebrek aan empathie voor anderen.
Een narcist pakt vaak de slachtofferrol en maakt misbruik van het grote empathisch vermogen van de emotionele intelligentie persoon. Om zichzelf als slachtoffer van de situatie neer te zetten, schroomt de narcist ook niet om de feiten in een verhaal te vervormen en een eigen realiteit te bedenken.
Een narcist is doorgaans charmant, doet zich beter voor dan een ander en lijkt ervan overtuigd dat hij of zij een speciale behandeling verdient. Omgaan met kritiek, afwijzing of falen triggeren zijn of haar minderwaardigheidsgevoel, waardoor een narcist zich erg vernederd kan voelen.
Een stille narcist is een type narcist dat minder bekend is dan de extraverte, openlijke narcist. Het kan zelfs nog gevaarlijker zijn omdat zijn of haar ware aard lang verborgen kan blijven. Dit type narcist is introvert en manipulatief, en kan zich voordoen als charmant en vriendelijk.
Narcisme is niet zeldzaam
'Veel mensen worstelen met narcisme, vooral in onze individualistische samenleving,' aldus Brummelman. 'Narcisme kan niet alleen als je stoornis je eigen leven en dat van anderen behoorlijk dwarszitten, narcistische persoonlijkheidstrekken kunnen je ook al veel last geven.
Daaruit blijkt dat openlijke narcisten vaker gelukkig en tevreden zijn en een beter gevoel van eigenwaarde hebben dan zogenaamde 'verborgen narcisten'. Verborgen narcisten zijn weliswaar net zo hevig met zichzelf bezig en even arrogant als openlijke narcisten, maar ze doen dit op een veel subtielere manier.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde “stilte behandeling”.
Een narcist zal het in een ruzie moeilijk vinden om geen gemene dingen te zeggen. Hij of zij zal dus uitspraken doen die jou veel pijn doen, bijvoorbeeld zeggen dat je gek of dom bent.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
De narcist identificeert zich slechts met goede eigenschappen. Hij heeft het gevoel speciaal te zijn, door niemand begrepen te worden. Zijn slechte eigenschappen worden door hemzelf ontkend. Hij projecteert ze op omstanders, zij moeten deze slechtheid op zich nemen.
Eén van de meest heftige pijnpunten bij het einde van een narcistische relatie is dat er vaak steeds meer leugens boven tafel komen, waardoor je werkelijk alles in twijfel gaat trekken. Dit terwijl juist jij altijd hebt moeten horen dat je wantrouwend, controlerend of paranoïde was.
Narcisten willen altijd gelijk hebben, daarom gaan ze op zoek naar mensen die het met ze eens zijn. Maar omdat mensen snel doorzien hoe giftig deze narcisten zijn passen ze wederom hun verhaal aan. In hun verhaal zijn zij de nobele, lieve, zorgzame persoon en is de ander slecht, egoïstisch en gemeen.
Narcisme is een gedragsvorm waarbij iemand zichzelf erg belangrijk vindt. Iemand is bijvoorbeeld obsessief met zijn uiterlijk en eigen persoonlijkheid bezig. Vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, barst van de ambitie en heeft weinig empathie voor anderen. Zo'n iemand noemt men een narcist.
Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Een narcist is vaak ongelukkig en is snel teleurgesteld in anderen omdat hij niet de behandeling krijgt waarvan hij denkt dat hij het verdient. Omdat de manier waarop hij zichzelf ziet niet realistisch is, is het moeilijk voor een narcist om te accepteren dat de wereld niet alleen om hem draait.
De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.
Je kan beter niet je gevoelens tonen in een narcistisch gezin. Gevoelens maken ons menselijk. Door het hebben van gevoelens en tonen van emoties, kunnen we verbinding maken met andere mensen en met onze eigen behoeften. Goed naar je gevoel luisteren helpt je om jezelf te beschermen en in je behoeften leren voorzien.
Door alleen over zichzelf en zijn interesses te praten of door zich juist extreem afhankelijk op te stellen. Wie hem bekritiseert of confronteert met de realiteit krijgt de wind van voren. Omdat hij zich per definitie onvervuld en ontevreden voelt, kan hij maar geen genoeg aandacht en bewondering krijgen.
Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.
Narcisten zijn heel goed in liegen en het doen van beloftes. Je narcistische partner belooft bijvoorbeeld dat ze iets voor je gaat doen of dat ze op tijd komt, of zelfs dingen waarvan ze weten dat ze ze niet na kunnen komen.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.