Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
“Sommige mensen vinden het zweverig en onzin, maar het is het echt waar: de hond is een spiegel van jou. Als jij je niet lekker voelt, ziek bent of burn out, ontzettend verdrietig of je gezinssituatie verandert (scheiding, baby, nieuwe relatie, overlijden) , kan dat allemaal invloed hebben op het gedrag van je hond.
We kunnen dus stellen dat honden gevoelig zijn voor emoties van mensen en deze emoties ook kunnen overnemen, of er in ieder geval op kunnen reageren. Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen.
Huid- en lipplooien
En ook bij honden met veel overhangende huid, zoals bij bepaalde kortsnuitige rassen, ontstaan er plekken die nooit droog worden. Hier ontstaat vervolgens een ontsteking of eczeem dat flink gaat ruiken.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid. Dat is de reden waarom je als baasje en hoofd van de roedel, vaak een lekkere tongzoen krijgt.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat het menselijk afweersysteem meer doet dan alleen maar infecties bestrijden. Mensen die iets onder de leden hebben geven namelijk een geursignaal af wat door andere mensen te ruiken is.
Apocriene klieren
De klieren geven feromonen af, waardoor de hond als het ware informatie verschaft. Denk hierbij aan geslacht, leeftijd en zelfs of een andere hond vriendelijk is of niet. Maar ook of een ander zoogdier kan paren. Daarom ruiken honden vaak aan elkaars kont.
Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten. Of beelden we ons dat maar in? Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.
De feiten op een rij: Onderzoekers ontdekten dat honden sneller iemand benaderen die huilt, dan iemand die neuriet; Onderzoeken tonen aan dat honden experts zijn in menselijke communicatie; Honden die naar een huilende eigenaar of vreemdeling toe gaan, doen dat meestal met onderdanige lichaamstaal.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Uit een hele reeks recente studies blijkt dat honden chemische en psychologische signalen van mensen oppikken, waardoor wij ze met onze stemmingen kunnen 'besmetten'.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar.
De typische lucht van een ziek kind wordt vooral opgemerkt bij een ontsteking waarbij bacteriën hun gang gaan. Een virusinfectie ruikt minder.
Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
U ruikt bijvoorbeeld steeds een gaslucht, rooklucht of poeplucht. Dit noemen we geur-hallucinaties. Geuren blijven heel lang in uw neus hangen.
Kopjes geven voor aandacht van u
Dat begint vaak met kleine kopstootjes. Vooral het voorhoofd wordt tegen u aangedrukt. Dat is een duidelijk teken van vertrouwen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Welke geuren houden honden niet van? Hete kruiden - Chili, hete pepers of peper kunnen de gevoelige neus van een hond irriteren en niezen en loopneus veroorzaken. Andere specerijen zoals kruidnagel en kaneel ruiken onaangenaam voor honden en kunnen zelfs giftig zijn voor de dieren.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Tegen je aan leunen
Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Het kan aan het karakter van je hond liggen, er zijn honden die aandacht en fysiek contact met mensen niet zo belangrijk vinden. Het kan ook liggen aan de omstandigheden, zoals de aanwezigheid van andere huisdieren. Socialisatie kan een hier een aandeel in hebben, en ook wat je hond heeft geleerd en meegemaakt.