De blokhut heeft een woonfunctie en geen zakelijke functie. Er moet een afstand van een meter tot de weg of openbaar groen zijn. Ook moet het minimaal een meter van het voorerf af staan. Bij een oppervlakte van 10 vierkante meter of meer moet ook de afstand tot de buren minimaal een meter zijn.
De blokhut moet binnen een straal van max. 30 m rond de woning geplaatst worden. Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Vergunningsvrij bouwen kan alleen bij een permanente woning, dus niet bij een tijdelijke woning zoals een woonwagen of vakantiehuis. Het tuinhuis (met aanbouw) mag niet groter zijn dan 30m². Het tuinhuis moet meer dan 2,5 meter van de woning komen te staan.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter.
Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer. Je hoeft dus niet meer naar de stadsdienst te lopen om te melden dat je een bijgebouw gaat plaatsen.
Vergunningvrij een tuinhuis bouwen
De maximale afmetingen van de blokhut mag niet meer dan de helft zijn in een achtertuin tot 100 m2. Is uw achtertuin groter, dan is dit percentage kleiner.
– Is uw blokhut of tuinhuis niet hoger dan 3 meter en gebruikt u deze niet als slaapkamer of keuken, dan heeft u geen bouwvergunning nodig. – Indien het totale oppervlak van uw blokhut of tuinhuis minder dan 30m2 is dan mag deze ook zonder bouwvergunning geplaatst worden.
Hoe hoog mag een schuur zijn? Als je zonder vergunning een schuurtje wilt bouwen tegen de erfgrens, dan mag het dak van de schuur maximaal 3 meter hoog zijn. Hoe hoog mag een overkapping zijn op de erfgrens? Wil je zonder vergunning een overkapping tegen de erfgrens plaatsen, dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Het mag alleen vergunning vrij in het achtererfgebied van de woning. Het bijgebouw moet op minimaal 1 meter afstand liggen van openbaar toegankelijk gebied. Dit geldt niet als daar geen redelijke eisen van welstand van worden geëist.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Overkapping voor of achter het huis
In beide gevallen geldt dat een overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd moet zijn. Een uitzondering hierop vormt echter een overkapping die qua materiaal en kleur overeenkomt met de erfafscheiding.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
In een blokhut kunt u wonen, maar niet zomaar elke blokhut is geschikt hiervoor. Daar zijn veel verschillende redenen voor. Een van de belangrijkste factoren voor u deze keuze maakt, is of de gemeente toestaat dat u dit doet.
Wij adviseren altijd een fundering van tegels of van stenen (straatwerk). Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
'Voor veel mensen in steden die geen schuur hebben is dit een oplossing. ' Vink adviseert wel altijd even om aan de gemeente te vragen hoe het zit met de vergunning. 'De meeste gemeenten vinden een hoogte van 1,30 meter okay, en als je dan een deel ingraaft, dan komt het goed.
Uw buren én u hebben recht op privacy. Het is niet gewenst dat de buren zomaar in elkaars tuin kunnen kijken (over het algemeen niet althans). Daarom is het niet geoorloofd om binnen twee meter vanaf de erfgrens vensters of andere muuropeningen te hebben die uitkijken op het erf van de buren.
Als je een afsluiting met hoogstammige bomen plaatst, moet er minstens 2 m afstand zitten tussen de scheidingslijn met het perceel van je buren en het centrum van de stam. Ga je voor laagstammige bomen en hagen? Dan is 0,5 m de norm. Ook een afsluiting met klimop of andere klimplanten valt daaronder.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen.