Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Als je bent gebeten door een kat, is er een relatief grote kans op ontsteking. Om dat risico niet te vergroten, wordt de wond vaak niet gehecht. Daarnaast is het belangrijk dat je gevaccineerd bent of opnieuw gevaccineerd wordt tegen tetanus.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig. Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Als je kat altijd om je benen draait, betekent dat dat je kat van je houdt en het je wilt laten weten. Om de benen heen lopen betekent in kattentaal ook: jij bent van mij en ik ben van jou. Wij wensen jou en je kat een liefdevolle tijd samen en hopen dat jullie elkaar door dit artikel beter kunnen begrijpen!
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.
De visie van een kat is vergelijkbaar met een mens die kleurenblind is. Ze kunnen tinten blauw en groen zien, maar rood en roze zijn vaak verwarrend voor ze. Deze kleuren zien er voor je kat meer groenig uit, terwijl paars juist weer op blauw lijkt. Afstand — Katten zijn waarschijnlijk van nature licht bijziend.
Valt je kat je aan, dan moet je hem of haar een tijdje negeren. Katten spelen in afwachting om hun aanvalstechnieken te kunnen gebruiken in situaties waarbij dit van pas zou komen. Het is mogelijk dat jouw kat je aanvalt, simpelweg om hij of zij aan het jagen is. Dit gedrag is puur te wijten aan hun dierlijke instinct.
Als je kat constant rond je benen draait, dan is dit waarschijnlijk een teken van ware liefde. Wrijven tegen iemand is hoe katten hun genegenheid tonen. Net als bij het kopjesgeven laten ze hun 'blije boodschap' achter op het onderwerp van hun verlangen, en claimen ze het daarmee als hun bezit.
4. Je kat likt je vingers of gezicht af. Ook al is het niet echt een fijn gevoel zodra je kat je vinger of gezicht aflikt met die ruwe tong, ze bedoelen dit met liefde. Het betekent dat ze het fijn vinden om bij je in de buurt te zijn.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Katten kunnen onrustig worden of zich juist terugtrekken, minder gaan eten en bijvoorbeeld hard gaan miauwen. In haar boek 'How Animals Grieve' lees je er meer over.