Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen.
Egocentrisme. Iemand die veel te veel over zichzelf praat, heeft geen duidelijke grenzen gesteld tussen zichzelf en zijn omgeving. Hun narcistische persoonlijkheid zorgt ervoor dat ze niet in staat zijn zich te realiseren dat zij niet het middelpunt van de wereld zijn.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Mensen die tegen zichzelf praten, weten wat ze willen
Wanneer je dat doet, ben je eigenlijk aan het brainstormen met jezelf. Door het hardop uit te spreken, maak je je doelen kenbaar en concreet. En raak je ook meer gemotiveerd en overtuigd deze te halen.
Stel geen bemoedigende vragen. Andersom wil dat niet zeggen dat iemand die graag over zichzelf praat niet ook een narcist kan zijn. Volgens Van der Hoeven is dat vast te stellen door de praatgrage persoon ermee te confronteren. "De manier hoe iemand vervolgens reageert, is interessant.
Neem regie voor dat gevoel, voor het idee dat je niet gehoord wordt. Dat kun je doen door te stoppen met je verhaal en een vraag te stellen, zoals: “Wat hebben jullie mij horen zeggen? Ik blijf namelijk maar praten omdat ik het gevoel heb dat jullie nog niet gehoord hebben wat ik eigenlijk wil zeggen.”
Iemand die veel en lang praat heeft dit soms als karaktertrek, maar soms zit er ook een heel specifieke behoefte achter. Iemand heeft bijvoorbeeld net een nare situatie meegemaakt die gelinkt is aan de training en wil dit heel graag delen.
In "Wat zeg je wanneer je tegen jezelf praat" presenteert Shad Helmstetter de stap-voor-stap benadering naar "self-talk", de enige permanente weg naar een succesvol leven. Dr. Helmstetter is voor miljoenen Amerikanen bekend door vele televisieshows, onder andere door zijn eigen programma: "60 minutes to success". Dr.
Mensen praten in zichzelf omdat ze met te veel tegelijk bezig zijn en alleen door met zichzelf te praten hun prioriteiten kunnen stellen. Ook praten mensen in zichzelf om hun innerlijke discussie naar buiten te krijgen. Of ze praten tegen hun baby of kat, die toch echt niet terug kan spreken.
Het hardop uitspreken van bepaalde dingen is een handig trucje van de hersenen om iets beter te onthouden. Wanneer iets bewust wordt uitgesproken, wordt er als het ware een notitie in het geheugen gemaakt. Hierdoor wordt de kans dat u iets vergeet kleiner. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed tijdens het studeren.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Narcisten, mensen die alleen naar zichzelf luisteren
Narcisten horen niet omdat ze alleen naar zichzelf luisteren. Inderdaad, de narcistische persoonlijkheid ligt achter veel van je frustrerende situaties als het gaat om communiceren. Deze mensen letten nooit op de perspectieven van anderen.
bereid je vragen niet voor terwijl de ander praat: doe dit voor het gesprek of haak in op wat werd gezegd. praat niet over jezelf, laat de ander praten en stel vragen: hou het kort als het over jezelf gaat, zo interessant ben je nu ook weer niet.
1. Probeer met je lichaamstaal duidelijk te maken dat je het gesprek wil beëindigen. Neem fysiek wat meer afstand, draai iets weg van je gesprekspartner, sta bijvoorbeeld op uit een stoel en pak je spullen op. Of draai een kwartslag weg, zodat je met je schouder naar je gesprekspartner wijst.
Laat iemand uitpraten
Assertief communiceren, betekent ook: luisteren. Luister naar wat een ander te zeggen heeft, totdat hij of zij klaar is met het hele verhaal. Als je de ander interrumpeert, ook al heb je voor je gevoel belangrijke informatie, dan vind jij je eigen verhaal belangrijker dan dat van een ander.
Dit heet depersonalisatie (DP). Je ervaart jezelf of je eigen lichaam als vreemd, niet vertrouwd of onecht. Ook kun je het idee hebben dat je niet echt leeft. Dat je levend dood bent.
Waarom je wél het maximale uit jezelf MAG halen
Dat jij jouw talenten en sterkten gebruikt. Dat je de passie die in jouw hart gelegd is volgt. Dat je de dromen die niet voor niets in je ziel zijn geplant volgt. Het maximale uit jezelf halen is een eerbetoon aan je Maker!
Al die zinnetjes en commentaren die alleen jij kan horen: dat is zelfpraat. Soms zeg je het luidop tegen jezelf, soms zeg je het gewoon in jezelf. Je hebt positieve zelfpraat: datgene wat je tegen jezelf zegt om je aan te moedigen, om zaken te herinneren of wat je niet mag vergeten.
naamw. Verbuigingen: praatgragerVerbuigingen: praatgraagst geneigd tot kletsen, loslippig, graag pratend Voorbeelden: `De praatgrage meisjes hadden niet door dat de film al begonnen was.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
kletsmeiers (meerv.) Voorbeeld: `De buurvrouw is een enorme kletsmeier, ze weet ook altijd de laatste nieuwtjes te vertellen. `
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Je hebt introverte mensen en extraverte mensen. Introverte mensen praten doorgaans minder. De jongen die je beschrijft zou best wel eens behoorlijk introvert kunnen zijn.