Met het C-rijbewijs mag je voertuigen besturen vanaf 3.500 kg tot maximaal 50.000 in Nederland, in tegenstelling tot het C1-rijbewijs waarbij je niet zwaarder mag gaan dan 7.500 kg. Daarnaast is er verschil tussen de verplichtingen voor het behalen van rijbewijs C en C1, met en zonder code 95.
Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
Rijbewijs afhankelijk van gewicht auto
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Met een rijbewijs C mag je voertuigen met een maximaal toegestane massa (MTM) van meer dan 7500 kg besturen. Met een rijbewijs CE mag je een aanhangwagen van meer dan 750 kg koppelen aan je vrachtwagen. Met een rijbewijs CE1 mag je een aanhangwagen van meer dan 750 kg koppelen aan je vrachtwagen.
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Let op! Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten.
Het CE-rijbewijs is verplicht wanneer je met de vrachtwagen een aanhanger of oplegger wilt trekken die zwaarder is dan 750 kilo. Voor het volgen van de rijbewijs CE opleiding dien je in het bezit te zijn van het vrachtauto C-rijbewijs.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief die van de bestuurder). Als jij een busje voor 8 personen wilt huren, dan mag je dus gewoon rijden in dit busje met je rijbewijs B.
Voor campers zwaarder dan 3.500 kg, maar niet zwaarder dan 7.500 kg, volstaat rijbewijs C1. Rijbewijs C1 is een soort light-versie van rijbewijs C. Wat dus het verschil maakt of je rijbewijs B of rijbewijs C nodig hebt, is of de maximaal toegestane massa lager of hoger is dan 3.500 kg.
Gewicht verhogen
Dit doet u als u het gewicht van uw voertuig verhoogt en de toegestane maximum massa blijft lager of hetzelfde als de technische maximum massa : Ga naar het online formulier via de knop 'Aanpassen gewicht op het kentekenbewijs'. Vul het formulier in en klik op 'verzenden'. Maak de kosten over.
Met een camper die als personenauto is geregistreerd, mag je in Nederland net zo hard rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen buiten de bebouwde kom 80 km per uur.
Met een Vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt. Met een Vrachtauto rijbewijs C1 met code 95 mag u beroepsmatig vervoer verrichten.
De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
C: vrachtwagenrijbewijs; CE: rijbewijs voor vrachtwagen (C) met aanhanger; C1: rijbewijs voor 'lichte' vrachtwagen (gewicht tussen 3.500-7.500 kilo);
Met een Vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt. Als u een camper wilt besturen met een gewicht tussen de 3500 kg en 7500 kg, moet u ook het rijbewijs C1 halen.
De 'grens' tussen een bestelauto en een vrachtauto ligt bij 3.500 kg (toegestaan) totaalgewicht. Dat is het eigen gewicht van de bestelauto plus het laadvermogen zoals dat op het kentekenbewijs is vermeld.
Wie een bus wil besturen met meer dan 8 zitplaatsen (exclusief de chauffeur), heeft een busrijbewijs nodig. Het D-rijbewijs is het 'gewone' busrijbewijs. Speciaal voor chauffeurs van kleinere bussen (maximaal 16 zitplaatsen) is er het D1-rijbewijs.
In het kort samengevat: (Ongeremde) aanhangwagens tot 750Kg bruto mag u met B rijbewijs wel rijden. Geremde aanhangwagens die inclusief lading zwaarder mogen zijn dan 1750kg mag u NIET rijden met B rijbewijs, hier heeft u een aanhangwagenrijbewijs voor nodig.
Ook is er wel een maximaal gewicht, waarboven je het vrachtwagenrijbewijs C1E of CE nodig hebt. Met BE mag je namelijk hooguit een aanhanger trekken met een maximale toegestane totale massa van 3.500 kilo.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Als de SE-resultaten structureel hoger zijn dan de CE-resultaten kan het immers zijn dat de schoolexamens te makkelijk zijn en leerlingen te eenvoudig hun diploma halen.
Kosten van een rijopleiding E achter C in 1 dag zijn € 1294,00 ALL in. U krijgt daarvoor 8 uur rijles met een trekker oplegger combinatie. Elke uur duurt 60 minuten na afloop volgt direct het CE rij examen bij het CBR.
Onder andere of je de theoriecursus gaat volgen of niet en of je de praktijkopleiding alvast wilt reserveren of eerst de uitslagen van de theorie-examens en medische keuring wilt afwachten. Het zou al kunnen binnen 2 maanden, maar 4 tot 6 maanden is gemiddeld.