Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag. Zo zorg je ervoor dat je je stem geen schade toebrengt.
'Oefening baart kunst' is dus zeker van toepassing wanneer je wilt leren zingen. Wanneer je elke dag oefent zal je al na zo'n 4 weken resultaat hebben. En na 3 maanden kan je een compleet andere zangstem hebben. Met goede zanglessen kan ook jij leren zingen.
5 minuten per dag is al genoeg! Als je meer tijd hebt, geniet er dan van en zing zo lang je het leuk vindt, maar met 5 minuten per dag oefenen, kun je echt al resultaat bereiken.
Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker. Daarnaast is het een heerlijke bezigheid wat niet aan een leeftijd gebonden is.
Zingen moet je leren
Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Wanneer je op een podium staat verstijf je, je krijgt een droge mond en een brok in je keel waardoor er niets meer uit je handen of keel komt, thuis durf je soms niet eens te zingen of spelen omdat je bang bent dat de buren je horen, je vindt jezelf niet goed genoeg en bent bang dat anderen dat ook vinden.
Je ademtechniek is ook erg belangrijk om de juiste toon te kunnen zingen, en vasthouden. Veel druk geeft een te hoge toon, onvoldoende ademsteun geeft een te lage toon. Stembanden zijn, net als spieren, te trainen. Samen met je tong, lippen en het zachte verhemelte worden de klanken gevormd.
Iedereen kan in principe hoge noten leren zingen, bij de ene persoon klinkt het misschien erg zacht en bij de andere misschien juist wat scheller en ben je bang dat je stem overslaat of vals gaat klinken.
De drie basisprincipes bij het zingen zijn; de ademsteun, de noodzakelijke twang en de ontspannen houding van je kaak en lippen. Als je goed wilt leren zingen zijn dit de dingen waar je altijd op moet blijven letten.
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
We denken vaak ten onrechte dat zangtalent aangeboren is! Dat is dus niet waar. Zelfs als je zingt als een kat, is alle hoop nog niet verloren!
Je stem kun je trainen. De spieren rondom de stembanden zijn verantwoordelijk voor het openen, sluiten en stretchen van je stembanden. Die spieren kun je sterker maken. In een periode waarin je weinig zingt kan het dus zo zijn dat je stem zwakker wordt.
De basis van het zingen zit hem in je houding en je concentratie (je bewustzijn). Het klinkt gek, maar als je zingt gebruik je heel veel spieren. Als je je bewust bent van die spieren en goed weet waar je mee bezig bent, dan gaat zingen al een heel stuk beter. En wat voor heel veel dingen geldt: oefening baart kunst!
Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt 'anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Als gevolg hiervan kan een ophoping van vocht ontstaan onder het slijmvlies. We spreken dan van chronische verdikking van de stembanden. Door deze vochtophoping worden de trillingen die de stembanden produceren gehinderd. Uw stem wordt hierdoor lager en u klinkt schor.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals aangeboren zwakheid van de stembanden, conditie en leeftijd, stress, emoties en hormonale veranderingen en medicijngebruik. De bouw van het strottenhoofd, de kwaliteiten van de stem en het stemgebruik zijn daarnaast bij iedereen verschillend.
' Wie zingt, produceert bovendien meer lange stukken met stemhebbende klanken (waarbij de stembanden trillen), zegt Marie-Christine Franken, klinisch linguïst-logopedist aan het Erasmus MC. 'De stembanden staan langer aan en hoeven minder vaak te wisselen tussen spanning en ontspanning.
Sopraan Audrey Luna heeft iets gedaan wat in 137 jaar niet meer is voorgekomen: ze heeft de noot hoge A laten horen in een opera.
Conclusie. Zingen is een prachtige hobby voor kinderen, die ze altijd en overal kunnen beoefenen. Zelfs als baby's houden kinderen van muziek. Zodra ze kunnen spreken, beginnen ze mee te zingen en bewegen ze zich actief op de muziek.
”Waarom iemand muzikaler of beter in zingen is wordt ongeveer voor 40 tot 60 procent bepaald door genetische factoren”, vertelt onderzoeker Laura Wesseldijk. ”Ongeveer 10 tot 20 procent wordt bepaald door familie- en omgevingsinvloeden en de rest door unieke omgevingsinvloeden.”
Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.