Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
De intensiteit van de zoutige vissmaak bepaalt de kwaliteit. Goede kaviaar heeft geen duidelijke intensiteit, maar juist een onverwachte boterachtige smaak. Alleen kaviaar van slechte kwaliteit heeft een intense zoute, visachtige smaak. Het gezonde zwarte goud.
Deze beluga kaviaar is afkomstig uit een kwekerij in Iran aan de kust van de Kaspische Zee, de steuren zwemmen dan ook in water uit de Kaspische Zee en krijgen voedsel toegediend uit de Kaspische Zee, eigenlijk is alles zoals het van nature hoort te zijn.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur en wordt beschouwd als een delicatesse. De naam "kaviaar" is afkomstig van het Perzische woord خاگآور (Khag-avar).
De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren. Dit is een intens, langdurig en kostbaar traject, wat ervoor zorgt dat het geen goedkope lekkernij is.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Royal Belgian Caviar, met hoofdzetel in Turnhout, is ook producent van steurvoeder en kweekt de vissen zelf. Dat laatste gebeurt in Moeskroen.
De Beluga kaviaar heeft een heerlijke smaak en het is de beste kaviaar van de hele wereld te noemen. Zijn eigen unieke smaak veroorzaakt een ware smaakbeleving, precies zoals te verwachten valt, van de beste kaviaar ter wereld. Het bezit alle aspecten, die kaviaar nodig heeft en dat terwijl het gekweekte kaviaar is.
Als men over kaviaarprijzen spreekt, bedoelt men altijd de prijs per kilo. Kaviaar wordt echter in blik verkocht. Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection.
Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer. Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver.
De Vegan kaviaar is een leuke toevoeging aan je maaltijd als garnering, maar ook zo op te eten! De Vegan kaviaar is gemaakt op basis van zeewier.
Wat is kaviaar? Hoe zeer we ook houden van kaviaar, als er íéts is wat het niet is, dan is het wel veganistisch. Voor kaviaar worden immers onbevruchte viseitjes van de steur gewonnen. Deze vis wordt niet alleen overbevist, de vis legt bovendien alles behalve jaarlijks eitjes.
Regelmatig kaviaar eten kan uw immuunsysteem stimuleren en zorgt ervoor dat uw lichaam toegang heeft tot een heel scala nuttige voedingsstoffen. Kaviaar is het perfecte ingrediënt voor uw spijsvertering en een gezond dieet als u vitaminen en mineralen wilt toevoegen op een manier die zowel heilzaam als heerlijk is.
Hoewel sommigen kaviaar eten alsof het droog brood is en er zelfs eetwedstrijden bestaan, zit er een aardig prijskaartje aan. Dit doordat de steur niet alleen wordt overbevist, maar ook doordat de vis alles behalve jaarlijks eitjes legt.
Er zijn drie soorten kaviaar, genoemd naar het soort steur. De Sevruga, de Ociëtra en de Beluga kaviaar.
wilt u echt gek doen? U kan natuurlijk ook kiezen voor een echte kaviaar. De prijzen zijn echter een stuk hoger. Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
5,99 p/stuk.
Prijs: € 26,00.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Doordat de steur al jaren met uitsterven bedreigd is, is kaviaar tegenwoordig afkomstig van gekweekte steuren. Dit kan in verschillende vormen en op verschillende plekken. Zo zijn er kwekerijen in Europa (b.v. Italië, België, Duitsland, Nederland) maar ook in Azerbeidzjan, Iran en China.
Kaviaar is viskuit van de steur, een vis die voorkomt in de Volga, de Kaspische Zee, de Zwarte zee en andere plaatsen.
Om alle aroma's van kaviaar optimaal te ervaren, is het niet nodig om veel meer dan een stukje brood of een blini met een beetje echte boter of zure room te serveren. Perfect met een glaasje witte wijn of champagne. Gebruik steeds een parelmoeren, houten of plastic lepeltje.