Van de twee diensten WhatsApp en Signal wint Signal het ruimschoots als veiligste berichtendienst. Beide gebruiken end-to-end encryptie van berichten, maar Signal biedt meer privacy voor metadata en deelt geen gegevens met derden.
Signal versleutelt gegevens waardoor het geen berichten kan lezen en oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op de eigen servers, enkel op het telefoontoestel van haar gebruikers. Zo beslis jij zelf met wie je welke data deelt.
Met Signal kun je het meeste doen van wat je zou verwachten van een messaging-app, samen met nog veel meer. Je kunt de app gebruiken om gratis tekstberichten, spraakberichten, foto's, video's, GIF's, contacten, locatie en bestanden te versturen, net als met concurrerende apps als WhatsApp.
Zelfs Signal zelf kan de berichten die zijn gebruikers versturen niet meelezen. Dat maakt het voor politie en federale inlichtingendiensten bijzonder moeilijk om mogelijk verdachte groeperingen en extreme berichten te onderscheppen.
Volgens de Consumentenbond is Signal het beste alternatief voor WhatsApp. Waarom? Omdat de app opensource is, geen winstoogmerk heeft en heel gebruiksvriendelijk is. Bovendien kan Signal alles wat WhatsApp ook kan.
Signal maakt gebriuk van end-to-end-encryptie met het veilige Signal Protocol. Door end-to-end-encryptie te gebruiken, worden de berichten van gebruikers alleen op hun apparaten opgeslagen, en dus niet op de servers van Signal of ergens anders.
Signal staat bekend als een veilige chat-app. Alle berichten zijn versleuteld en de dienst is opensource. Dit stelt experts in de gelegenheid om de versleuteling te testen. Signal toont geen advertenties en heeft geen winstoogmerk.
Signal stuurt je telefoonnummer nooit door aan wie dan ook, tenzij je zelf iemand belt of een bericht stuurt. Andere leden van je groepschats kunnen je profiel en telefoonnummer zien. Signal heeft op geen enkele manier kennis van jouw contactenlijst. Alle gegevens staan alleen op jouw telefoon.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
U kunt gerust (tijdelijk) beide berichtenapps naast elkaar gebruiken.
Signal is gratis te gebruiken en er zijn geen advertenties, geen aangesloten marketeers en geen tracking. Aangezien Signal een onafhankelijke non-profitorganisatie is, wordt ontwikkeling ondersteund door subsidies en donaties van mensen zoals jij.
Signal is ontwikkeld door Open Whisper Systems.
Signal is een berichten-app waar privacy centraal staat. Het is gratis en gemakkelijk te gebruiken, met sterke end-to-endversleuteling die je communicatie volledig privé houdt.
Die boodschap is echter nog niet bij iedereen aangekomen: 40 miljoen mensen gebruiken Signal, versus 2 miljard WhatsAppers. Het is dan wel een veelgenoemde app, zeker als WhatsApp het laat afweten: maar veelgebruikt is hij vergeleken bij die grote groene nog niet helemaal.
In tegenstelling tot Facebook is Signal in handen van een non-profitorganisatie, de Signal Foundation. Deze stichting is in februari 2018 opgericht door Acton en Signal-CEO Moxie Marlinspike.
Kan politie je telefoon aftappen? Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
In Signal zit zo'n online status-functie niet ingebouwd. Niemand kan zien of jij momenteel in Signal zit en of je online bent. De kans op gestalk is daardoor een stuk minder. Als bonus kun je in Signal zelfs de typindicatoren uitschakelen.
Signal is een non-profit organisatie opgericht door Moxie Marlinspike en voormalig WhatsApp-medeoprichter Brian Acton. De organisatie voert een berichten-app uit die veilig, beveiligd en privé is. Signaal inkomsten generatie is afhankelijk van donaties en subsidies.
Open Signal > Menu > Kennissen uitnodigen. Selecteer Kies hoe delen om een andere app te gebruiken. Kies de andere app. Er zal een concept-bericht verschijnen met de link naar waar je contactpersoon Signal kan downloaden.
Signal bestaat sinds 2013 maar nam in 2020 en 2021 snel in populariteit toe.