Spinazie bereiden in de magnetron
Verwarm de spinazie op maximaal vermogen (750W). De precieze tijd is afhankelijk van de portiegrootte en het precieze spinazie product, maar varieert meestal tussen de 6 minuten (voor één portie, ca. 150 gram) en 14 minuten (voor vier porties, ca. 600 gram).
Nitraten en nitrieten
Het probleem stelt zich pas wanneer die bladgroenten opnieuw verwarmd worden: de nitraten worden dan omgezet in nitrieten. Daarover is er veel minder een consensus: volgens sommige onderzoeken zouden die stoffen kankerverwekkend zijn.
Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk? Spinazie is gezond, behalve als je het nog eens opwarmt. Dan zouden er gevaarlijke gifstoffen ontstaan. Daarom mag een spinaziemaal niet nogmaals op tafel verschijnen.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Tineke van Adrichem-van Mil (43) uit Delft heeft een 'spinazievraag': Waarom is het na het eten van spinazie onverstandig om yoghurt te nemen, wil zij weten. Omdat de calcium in zuivel de opname van ijzer in het bloed remt, zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer. Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is.
Nitriet kan zowel bij dieren als bij de mens aanleiding geven tot de vorming van methemoglobine (methemoglobinemie), waardoor het zuurstoftransport via het bloed wordt bemoeilijkt. Afhankelijk van het percentage methemoglobine treden min of meer ernstige vormen van zuurstoftekort op.
Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvriesproces 'stilgelegde' bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen. Als je de spinazie na het ontdooien gaat koken en weer opnieuw invriest en weer bereid, bevat de spinazie meer bacteriën dan toen het voor het eerst ontdooid werd.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip.
Van verse spinazie kun je stroeve tanden krijgen. Dat komt omdat in verse spinazie het organissche zuur 'salicylzuur' zit. Dit zuurt etst een beetje het beschermende en smerende laagje van de tanden weg en zo worden uw tanden stroef.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Polyfenolen zitten in (rode) wijn, koffie en groene- en zwarte thee. Deze polyfenolen belemmeren de ijzeropname. Drink thee en koffie daarom vooral buiten je maaltijdmomenten om of kies bijvoorbeeld voor gemberthee, citroenthee of kruidenthee tijdens de maaltijd.
Spinazie is zeker gezond! Het is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).