De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Klachten kunnen zijn: heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent: U kunt de pijn ook voelen in uw hele buik. U kunt de pijn ook voelen in uw rug of benen.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.
Bij endometriose zit er weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies. Dit weefsel zit dan bijvoorbeeld op eierstokken of eileiders, maar het kan ook op darm, buikvlies, blaas en andere plekken in de buikholte voorkomen.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Symptomen van verklevingen in de baarmoeder
Als de binnenwand volledig verkleeft, wordt een vrouw niet meer ongesteld. Een pijnlijke menstruatie kan ook een kenmerk zijn van verkleving. Niet zwanger kunnen worden (onvruchtbaarheid ofwel infertiliteit) en herhaalde miskramen zijn andere mogelijke symptomen.
Via de camera ziet de gynaecoloog de organen in het bekken en kan hij zien of er endometriose aanwezig is. Als hij het vindt, neemt hij eventueel een biopt van het weefsel voor onderzoek.
Door de klachten van endometriose kun je stress krijgen in je dagelijks leven. Anderzijds kan stress je klachten verergeren. Belangrijk is dat je zorgt voor momenten van rust. Dit kan bijvoorbeeld een dagje bankhangen zijn of een ontspannen uitje.
Ongeveer een op de vijf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft in meer of mindere mate last van endometriose. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn tijdens de menstruatie, pijn diep in de buik tijdens het vrijen, pijnlijke of moeizame stoelgang, diarree, pijn bij het plassen.
Symptomen van endometriose
De belangrijkste klachten van endometriose zijn: Menstruatiepijn (voor/tijdens/na) Pijn bij plassen en/of stoelgang maken (vooral tijdens menstruatie) Pijn en/of bloedverlies tijdens/na seksuele betrekkingen.
Adenomyose is een vorm van endometriose. Bij adenomyose is er sprake van weefsel buiten de baarmoeder dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel buiten de baarmoeder in de buikholte terecht komt, heet dit endometriose. Als het weefsel in de spierlaag van de baarmoeder groeit, heet het adenomyose.
Endometriose kan op diverse wijzen worden vastgesteld. Echter de enige manier waarop een gynaecoloog met zekerheid kan vaststellen of een vrouw endometriose heeft, is het uitvoeren van een laparoscopie (kijkoperatie). Vaak wordt eerst een inwendige echo gedaan.
Tarwe en gluten kunnen de darmen irriteren; 80% van de endometriosepatienten is tarwe-intolerant! Tarwe wordt volledig afgeraden binnen dit dieet, gluten kunnen met mate worden gegeten. Caffeine: hoog gebruik van koffie verhoogd het risico op endometriose. Dat komt omdat koffie oestrogeenverhogend werkt.
Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat.
Klachten en symptomen
Endometriose kan vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen van endometriose juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie.
Endometriose en adenomyose geven een verhoogde kans op kanker, maar overleving is gunstiger. Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker.
Symptomatische behandeling Er is geen medicijn dat de endometriose doet verdwijnen. Hormonale medicatie kan de ontwikkelde endometriose afremmen of tot stilstand brengen. De arts schrijft (pijnstillende)medicijnen voor als symptoombestrijding, niet als echte behandeling.
U kunt proberen of pijnstillers helpen. Zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen . U kunt ook een medicijn met hormonen proberen. Als dat niet genoeg helpt, dan stuurt uw huisarts u door naar een arts in het ziekenhuis (gynaecoloog).
Een echografie en/of een MRI onderzoek kunnen zeer nuttig zijn in het aantonen of uitsluiten van endometriose. Hierbij is het belangrijk te weten dat de diagnose endometriose graad 1-2 niet zichtbaar is bij deze onderzoeken. De uitgebreide vorm van endometriose, graad 3-4, kan wel goed in beeld gebracht worden.
Endometriose kan klachten geven, maar dat hoeft niet. Soms wordt het toevallig ontdekt. De klachten verschillen tussen meisjes en per ongesteldheid. Welke klachten je hebt, hangt samen met de plekken waar de spots zitten.
Bloedonderzoek is niet bedoeld om endometriose vast te stellen. Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken.
Endometriosehaarden zijn zelf geen verklevingen, maar bestaan, zoals verklevingen, voor een groot deel uit littekenweefsel, bindweefsel. Endometriosehaarden kunnen de oorzaak zijn van verklevingen, maar dat hoeft niet.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Het beoordelen van de buikwand De buikwand is soms erg pijnlijk bij vrouwen met chronische buikpijn.
Met cineMRI kunnen verklevingen in beeld worden gebracht. Hierdoor kan op niet invasieve wijze worden bepaald of verklevingen de oorzaak kunnen zijn van pijnklachten.