Een dierenambulance is er voor het vervoer van zieke, gewonde, zwervende of dode dieren naar bijvoorbeeld opvangcentra, dierenarts of dierenziekenhuis. De dierenambulance is daarom een noodzakelijk onderdeel in de keten van dierennoodhulp.
Ophalen van gevonden dieren
Als mensen melden dat ze een dier hebben gevonden, halen wij het dier op. Wij gaan eerst altijd na of het dier gechipt is. Wij hebben een chipreader in de ambulance. Is het dier gechipt dan kunnen wij binnen enkele minuten de eigenaar achterhalen.
Onze dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw. Ze verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren deze naar dierenarts of dierenopvang. Hier vind je uitleg over de verschillende functies bij de dierenambulances en zie je welke vacatures er zijn.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
De dierenambulance mag dan ook niet te hard rijden of door rood rijden. De dierenambulance haalt zieke of gewonde dieren op. De mensen van de dierenambulance moeten het vaakst in actie komen voor vogels.
Als je onze dierenambulance inschakelt voor gewonde dieren, zwerfdieren of andere dieren die niet van jou zijn, hoef je natuurlijk niets te betalen.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Een dierenambulance is geen voorrangsvoertuig, zoals ambulances van hulpverleningsdiensten.
De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk! Voor een overzicht van de registratiedatabases kun je kijken op https://www.chipnummer.nl.
1-4-4 Nieuw landelijk alarmnummer voor spoed bij dieren
Het landelijke alarmnummer 1-4-4 heeft ten doel om dieren, die hulp behoeven, zo adequaat en snel mogelijk te kunnen helpen en om de beller zo snel mogelijk in contact te brengen met de instantie die hiervoor nodig is, 24 uur per dag 7 dagen in de week.
U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 144. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie behandelen de melding. Zij treden op tegen dierenmishandeling.
Een dierenambulancedienst wordt doorgaans aangestuurd door een organisatie die gebruik maakt van vrijwilligers. Deze vrijwilligers krijgen een opleiding dieren-EHBO en bemannen bij toerbeurt 24 uur per dag en 7 dagen per week de ambulance, al dan niet in piketdienst. Soms is een kantoor of uitvalbasis beschikbaar.
Meld dit bij uw dierenarts. De dierenarts kan de dode dieren onderzoeken. De kosten van het onderzoek zijn voor uw rekening. Als de dierenarts het niet vertrouwt, kan de dierenarts een dierziektemelding doen bij de NVWA via het Landelijk meldpunt voor dierziekten, (045) 54 63 188.
Treft u een overleden huisdier aan, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de plaatselijke dierenambulance of de Gemeente. Zij kunnen het overleden huisdier ophalen en nakijken of het dier gechipt is. Meld het overleden huisdier tevens aan bij Amivedi, als het kan met foto.
U dient het kadaver op de eerst volgende werkdag na ontstaan aan te melden bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Het destructiebedrijf is verplicht om het kadaver de eerst volgende werkdag nadat het gemeld is op te halen en te verwerken.
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg. Rijd je een wild dier aan buiten de bebouwde kom, dan moet je de politie bellen.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Tegenwoordig mag het er ook niet meer opzitten. De dierenambulance is geen voorrangsvoertuig, en mag dus ook geen sirene en zwaailicht voeren of hebben.
Bij de dierenarts kan het zomaar tussen de € 40-€ 80 kosten.
Sommige mensen laten zich er wellicht van weerhouden de dierenambulance te bellen uit angst dat ze opdraaien voor de kosten. Bel je voor een dier dat niet van jou is dan hoef je hier echter niet bang voor te zijn. Deze ritten worden bekostigd uit donaties en bijdrages van donateurs, bedrijven en de gemeente.
Het beroep van medewerker dierenambulance is een verantwoordelijke functie. De medewerker dierenambulance is medeverantwoordelijk voor de gezondheid van de dieren die hij ophaalt omdat hij binnen een bepaald tijdsbestek stressbestendig van de ene naar de andere locatie moet kunnen rijden om de dieren te helpen.
Het vervoeren van zieke en/of gewonde dieren naar de dierenarts en/of opvangcentra. Het verlenen van eerste hulp aan gewonde (huis)dieren. Het vervoeren van zwervende huisdieren. Het ophalen van kadavers (alleen huisdieren) binnen en buiten de bebouwde kom.
Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten.
Als u de situatie niet helemaal op waarde kunt schatten, of als u andere vragen heeft, belt u het beste met een Vogelopvang of -asiel of met de Dierenambulance (Dierenbescherming) of Dierenambulance (Dierenlot). Zij hebben verstand van zaken en weten bijvoorbeeld hoe u een gewonde vogel opvangt tot hulp arriveert.
Is de vogel gewond, bijvoorbeeld gepakt door een kat of aangereden, pak de vogel dan op. Gebruik handschoenen of een handdoek. Doe het dier in een doos met een doek erover, dan is het dier minder angstig en breng het dier zo snel mogelijk naar de juiste opvang.