Als je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om het effect te merken, dan heb je een tolerantie ontwikkeld voor alcohol. Dat betekent dat het roes-effect van alcohol steeds minder voelbaar wordt. Het lichaam en met name de lever zijn dan gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken.
Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, glas water, etc.
Vermoeidheid, stress, ziekte en depressie kunnen de impact van alcohol sterk verhogen. De lever kan niet meer dan één alcoholische consumptie per uur afbreken. Wie dus één uur over een glas wijn doet, zal moeilijk dronken worden.
Alcohol beïnvloedt ook het functioneren van de prefrontale cortex, het gedeelte van de hersenen dat een grote rol speelt bij zelfcontrole en het reguleren van impulsief gedrag [1]. Daardoor gaan mensen zich minder angstig voelen en zijn ze sneller bereid om risico's te nemen [1, 3].
Tot je negentiende krijg je er elk jaar gratis hersencellen bij. Drink je te veel alcohol, verlies je er een aantal. De kans dat je IQ met tien punten zakt, is bij een tweede alcoholvergiftiging bijna 50 procent.” De jongen kijkt de arts glazig aan, gezeten tussen zijn ouders.
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie (bijvoorbeeld evenwicht) verminderen en je kunt situaties minder goed inschatten. Je ziet steeds minder aan de randen van je gezichtsveld (tunneleffect) en je rijvaardigheid is zichtbaar minder.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Je lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. Je spaart ook heel wat geld uit. En je krijgt minder calorieën binnen, je kan dus zelfs gewicht verliezen door even 'nee' te zeggen.
Zonder alcohol is leuker
Even een moment voor jezelf, onbezorgd zijn, de zorgen van alledag van je laten afglijden. Daarom kunnen we aan het einde van een hectische werkdag snakken naar een biertje. Op een zonnig terras raken we bijna automatisch in de stemming voor een koud glas witte wijn.
Na 1 week. Nu begin je als matige drinker enkele voordelen op te merken van stoppen met drinken. Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar verstoort eigenlijk de slaap, waardoor je een 'vals slaapgevoel' krijgt en uitgeput wakker wordt.
Dus in alcoholvrij bier kán nog alcohol zitten. Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Kortom: het zit gewoon hartstikke tussen de oren. Bron: benuapotheek.nl. Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.
Olijven, noten, kikkererwten, brood, hummus en tuinbonen snacks helpen ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit zorgt ervoor dat je minder dronken wordt. Als je toch naar iets anders opzoek bent, is sushi ook een goede optie.
De gifstoffen in je lichaam moet opgeruimd worden. Dit kost energie. "Vitamines kunnen daarbij helpen. Daarnaast wil je goed slapen en goed uitgerust zijn om te zorgen dat je voldoende energie in je lichaam hebt om zo snel mogelijk weer te herstellen." Een kater is niet te verminderen.
Sterk verlangen om te gebruiken. Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis. Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het relationele vlak. Door gebruik opgeven van hobby's, sociale activiteiten of werk.
Wat met je lichaam gebeurt als je drinkt hangt af van hoe veel en hoe snel je drinkt. Als iemand maar soms drinkt, kunnen deze effecten heftiger zijn. Drink je een beetje (1 tot 3 glazen) dan wordt je hartslag en ademhaling sneller. Je krijgt het warm en je voelt minder pijn.
Adem ruikt naar alcohol, vrolijke stemming, luidruchtig, meer durf, verlegenheid verdwijnt, minder controle over bewegingen. Rode ogen, opgewekt, suffig, sloom, vergeten wat er net gezegd is, giechelig, trek in eten, zware armen en benen. Sterke zoetige geur van de cannabis.
Dranken met een alcoholpercentage onder de 10% worden het langzaamst opgenomen. Dat komt door de hoeveelheid vocht in die dranksoorten. Uit dranken met alcoholpercentages tussen de 10% en 40% wordt alcohol het snelst opgenomen. Boven de 40% gaat het nog langzamer.
Na hoelang mag ik weer rijden? Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
Bepaalde onderzoeken laten zien dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) het risico op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlaagt. Hoewel er een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te drinken.
Alcohol remt het antidiuretisch hormoon (ADH) dat veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vocht afdrijvende werking en men zal na een flinke drinkpartij veel moeten plassen. Hierdoor droogt het lichaam uit ondanks en dankzij de alcohol.