Of omdat de toegestane parkeertijd is overschreden. De boete die hiervoor opgelegd wordt is feitelijk een gemeentelijke belastingaanslag. Veel gemeenten berekenen een bedrag van rond de 72. - euro, plus één uur parkeergeld, hoewel meer dan een uur ook kan, indien aannemelijk is dat dit terecht is.
Parkeerboetes per gemeente
Gemeenten mogen de hoogte van deze naheffingsaanslag zelf bepalen. Vaak ligt dit bedrag rond de € 62,70. Hieronder vind je een lijst van een aantal gemeenten en de naheffingsaanslag die door de desbetreffende gemeenten worden gehanteerd.
Ga naar het Digitaal Loket
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen.
Op de naheffingsaanslag ziet u verschillende bedragen staan. U moet het niet of te weinig betaalde parkeergeld alsnog betalen en daarbovenop een boetebedrag en eventueel administratiekosten aan de gemeente. De boete is in de meeste gemeenten tussen zestig en zeventig euro.
Een parkeerboete terwijl u in de auto zat ontvangt u van de gemeente. Parkeergeld hoort aan de gemeente betaald te worden en wanneer u dit niet betaald heeft, ontvangt u de boete van de gemeente. Op de boete leest u hoe u bezwaar kunt maken.
Een scanauto is in staat 1200 auto's per uur te controleren. Een parkeerwachter te voet komt onmogelijk in de buurt van dit aantal. In 2019 waren de totale parkeergelden geprognotiseerd op 928 miljoen euro en in 2020 zijn de parkeerkosten geprognotiseerd op ruim 1 miljard euro.
De scanauto maakt een foto van het kenteken. Komt de scanauto langs terwijl u nog moet betalen? U heeft nog 10 minuten de tijd om te betalen nadat de scanauto een foto heeft gemaakt. Er wordt gecontroleerd of er een geldige parkeervergunning is, of dat er voldoende betaald is voor het parkeren.
Er zijn verschillende soorten feitcodes voor het foutparkeren van een voertuig (denk aan het parkeren op de stoep, het parkeren in strijd met een parkeerverbod, het (stilstaand) veroorzaken van gevaar/hinder op de weg, het parkeren voor een in- of uitrit of het dubbel parkeren).
Ga dan naar mijn.overheid.nl. Hiervoor hebt u wel DigiD nodig. Op deze website van de overheid kunt u aangeven dat u de berichtenbox wilt gebruiken. En dat u hierin ook post van het CJIB wilt krijgen.
Stap 3 – Maak bezwaar bij de gemeente
Zorg dat je binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij gemeente waar je parkeerde. Geef een goede reden waarom je het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun je bezwaar zoveel mogelijk met bewijzen. Bij veel gemeentes kunt je je bezwaar via hun website indienen.
In de praktijk bedraagt dit meestal vier tot zes weken. Op de vraag hoe lang het precies duurt voordat u de boete binnen krijgt, is echter door niemand exact een antwoord op te geven. Ook wanneer u het CJIB belt, zullen ze u waarschijnlijk vertellen dat u nog even moet wachten.
Boetes volgens regels
Volgens de rechtbank is het toegestaan om maximaal één parkeerboete per dag op te leggen.
Wij kunnen de foto wel binnen vijf werkdagen naar u toesturen. Vul hiervoor dit formulier in. U kunt ons ook bellen. Ons telefoonnummer is 058 215 95 55.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurt u de verkeersboete en ontvangt ook het geld. Op de website van het CJIB leest u hoe dit werkt en wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld de flitsfoto opvragen.
Hoe lang mag een auto maximaal op dezelfde plaats geparkeerd staan? Het is verboden auto's, sleepwagens en aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur binnen de bebouwde kom op de openbare weg te parkeren.
Eén meter afstand
Als je tussen twee auto's wil parkeren die voor en achter je staan, moet je zien dat je daarvoor voldoende plaats hebt. De wet zegt namelijk dat je minstens één meter afstand moet laten tussen jouw auto en de auto's die voor en achter je geparkeerd staan.
De scanauto maakt een scan van het kenteken en foto's van de situatie. Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register of het parkeergeld betaald is. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging.
Vroeger kon u in veel Nederlandse steden uw elektrische auto gratis parkeren bij een openbare laadpaal. Maar dit is nu helaas niet meer toegestaan.
Deze 'pardontijd' zal geen parate kennis zijn voor de de gemiddelde Amsterdamse automobilist: de regel stelt dat parkeerwachters voor het uitschrijven van een naheffingsaanslag tien minuten geduld moeten hebben voordat ze hun ding gaan doen.
Het CJIB (Centraal Juridisch Incasso Bureau) kijkt niet naar de parkeerkosten bij het uitschrijven van een boete, maar naar de parkeerplek zelf. Deze instantie schrijft namelijk parkeerboetes uit wanneer er geparkeerd wordt op een plek waar het niet mag.
Met het beeld van de scanauto in een betaald parkeren gebied zijn we bekend en is ook veel te zien in grote steden. Een scanauto in de blauwe zone is nieuw. De scanauto in de blauwe zone zal met name door de tijdswinst die hij boekt, voldoende tijd hebben om de parkeerschijfparkeerders te controleren.
Als parkeergeld is betaald, worden de gegevens na 48 uur geanonimiseerd (kentekenfoto's en omgevingsfoto's worden verwijderd; het kenteken wordt verwijderd uit de metagegevens). Als geen parkeergeld is betaald, worden gegevens zo lang bewaard als nodig is voor bezwaar en beroep.