Het feit dat je de liefde voor je kind nu niet voelt, betekent niet dat die liefde er niet is. Het betekent ook niet dat jij niet in staat bent om je te hechten aan je baby. Je kunt alleen op dit moment niet/te weinig bij je positieve gevoelens en dat is een symptoom van je depressie.
Als je lang genoeg niet krijgt waar je behoefte aan hebt bijvoorbeeld: steun, waardering, erkenning etc. dan kan het zijn dat je het vertrouwen in je partner verliest. Je hebt er geen vertrouwen meer in dat je partner er voor je kan zijn wanneer je hem of haar nodig hebt.
Hij of zij maakt minder tijd voor je vrij, kwetst je (onbewust) of heeft niet meer de aandacht voor je altijd had. Je pikt het één of twee keer, maar raakt geïrriteerd als het vaker voor komt. Je wordt bozer bij herhaling, maakt ruzie of trekt je juist terug om confrontatie uit de weg te gaan.
Als je niet helemaal eerlijk durft te zijn over je ware gedachten en gevoelens, kun je hem op zijn minst vertellen, dat je je niet fijn voelt, dat het je boven je hoofd groeit op dit moment en dat je zijn hulp nodig hebt. Bespreek samen wat jou kan helpen op dit moment en hoe hij je kan steunen hierin.
Niet elke moeder voelt zich direct na de bevalling moeder
Niet alle moeders voelen direct na de bevalling die diepe, intense liefde voor hun kindje. Soms is dat iets wat tijd nodig heeft en dat is niet iets om je voor te schamen. Het gebeurt echt heel veel vaker.
Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies en een melding doen, bijvoorbeeld als u denkt dat een kind wordt mishandeld. Het is mogelijk om anoniem te blijven, zodat het gezin waarover u zorgen heeft, niet weet dat u dit heeft gemeld. De medewerker van Veilig Thuis legt u uit hoe dit in zijn werk gaat.
Sommige vrouwen (of partners) ontwikkelen na de bevalling of na het verlies van hun kindje een depressie. We noemen dit een postpartum depressie. Het wordt ook wel een postnatale depressie genoemd. Als je een postpartum depressie hebt, voel je je bijvoorbeeld vaak somber, verdrietig, leeg en heb je nergens meer zin in.
Sandberg is niet verbaasd: "Af en toe een hekel hebben aan je kind is eigenlijk vrij normaal. Denk maar aan de gevoelens voor je eigen moeder of je partner. Maar dat gaat ook weer gauw over. Als het langer duurt, wijst het op een verstoorde relatie tussen ouder en kind.
Want uit de analyse blijkt dat zo'n 13,6 procent van de ouders uit de eerste groep en 10,7 procent in de tweede groep spijt had van het ouderschap. Het betekent dat maar liefst één op de acht Poolse ouders spijt heeft van het krijgen van kinderen.
Uitgeput zijn in je rol als ouder is een eerste fase van parentale burn-out. Dit kan zowel emotioneel (het niet meer zien zitten), cognitief (niet meer helder nadenken) als fysiek (vermoeidheid) zijn. Het verlies aan plezier om ouder te zijn en dingen samen met je kinderen te doen is de volgende fase.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Geen emoties meer voelen en misschien wel denken aan zelfdoding. Heb jij een afgevlakt gevoel of ben je emotioneel verdoofd? Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Het hebben van een warm en opgetogen gevoel wanneer je aan de persoon denkt waar je verliefd op bent. Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen.
Van de vrouwen die inmiddels 60 jaar zijn, is 11 procent kinderloos gebleven. Van de vrouwen die nu rond 45 jaar oud zijn, heeft 17 procent geen kinderen gekregen. Van de vrouwen die rond de 30 jaar zijn, verwacht 20 procent geen kinderen te zullen krijgen.
Het is de vraag die altijd wel wordt gesteld als je zwanger bent. Wie denkt dat de kans 50-50 is, komt bedrogen uit. Er worden namelijk net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent.
Als u kinderen heeft, bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. De echtscheiding vraagt u aan bij de rechtbank. Dit is een verzoekschriftprocedure, die onder het civiele recht valt. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen, die namens u het verzoekschrift indient.
Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.
Leef je eigen leven, deel je eigen tijd in, en wees duidelijk over wat je wilt doen voor je kind en met je kind. Verzeker je ervan dat je kind weet dat jij belangrijke dingen te doen hebt voor jezelf en anderen. Als je kind dit vervelend vindt is dat helemaal okay.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
vermoeidheid en verlies van energie; overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn; moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen; regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.