Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd.
Na een paar dagen wordt de behoefte om te roken al minder heftig. De zin in roken kan wel langer duren. Maar één ding geldt voor iedereen: het wordt uiteindelijk makkelijker om niet te roken. De lastigste periode is vaak na drie maanden voorbij.
Voor de meeste (ex)rokers geldt: hoe langer gestopt met roken, hoe minder drang naar een sigaret. De lichamelijke behoefte aan nicotine is na zo'n drie weken grotendeels verdwenen. Je hebt afgeleerd om te roken op vaste momenten: een sigaret na de koffie, na het eten en alle andere steeds terugkerende rookmomenten.
Lichamelijke afhankelijkheid
Nicotine is een erg verslavende stof die je binnenkrijgt als je rookt. Nicotine geeft je ongeveer 20 minuten lang een goed gevoel. Daarna ga je je steeds onrustiger voelen. Als je niet rookt, voel je je onrustig doordat je lichaam is begonnen met het afbreken van de nicotine.
Rokers die lang geleden gestopt zijn presteren cognitief even goed als mensen die nooit gerookt hebben en hebben ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers. Over de onderliggende oorzaak is echter nauwelijks iets bekend.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Stoppers voelen zich in de eerste week vaker chagrijnig en gespannen. Ze voelen zich vermoeid en prikkelbaar. Dit komt omdat het lichaam moet wennen dat het geen nicotine meer binnenkrijgt. De stemmingswisselingen zijn dus onderdeel van de ontwenningsverschijnselen.
Een vezelrijke maaltijd bevat fruit, groente, granen en peulvruchten. Vezels stimuleren de darmwerking waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor hebben we minder hongergevoel en zullen we minder snel gaan snacken. Zorg voor zo'n 6 á 8 eetmomenten per dag.
Stoppen met roken
In 2022 heeft 35,9% van de mensen die roken een serieuze stoppoging ondernomen (stopte langer dan 24 uur). De meeste mensen die roken hebben meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen. Dat komt omdat roken zeer verslavend is.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Vermoeidheid door stoppen
Wanneer je stopt met roken kan dit er tijdelijk ook toe leiden dat je minder goed slaapt. Wanneer je stopt kun je namelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Die kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je 's nachts wakker wordt, omdat je behoefte hebt aan een sigaret.
Dr. Russel zegt hierover: "Wanneer je een sigaret rookt, inhaleer je meer dan 5.000 chemicaliën, waaronder teer en nicotine. Deze gifstoffen kunnen cellulitis veroorzaken." Daarnaast veroudert je huid veel sneller. Reden genoeg dus om zelfs die ene sigaret op een vrijdagavond te laten voor wat het is.
Stel je wilt echt werk maken van je verslavingsdrang en cold turkey stoppen. Is dat gevaarlijk? Geen zorgen, er is niks gevaarlijks aan in één keer stoppen met roken, alleen kunnen de symptomen iets heftiger optreden.
Het meest effectief is het om in één keer te stoppen met roken, en niet eerst te minderen. Rokers die (eerst) minderen stellen hun stoppoging mogelijk uit. Zelfs voor rokers met een voorkeur voor minderen suggereert de wetenschappelijke literatuur dat zij beter in één keer kunnen ophouden met roken.
Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt. Kunnen uw longen zich herstellen als u stopt met roken? Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken.
Als je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen. Ze verwijderen bijvoorbeeld slijm. Vaak zijn de longen na 3 maanden weer in staat zijn zichzelf schoon te houden.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Uit onderzoek is gebleken dat afvallen en stoppen met roken goed samengaan. Dat je maar één slechte gewoonte tegelijk kunt aanpakken is een fabeltje. Uit onderzoek blijkt dat je prima kunt afvallen en stoppen met roken tegelijk. Sterker nog: de twee combineren werkt beter.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Zo'n twee tot drie dagen na het roken van je laatste sigaret heb je de meeste last van afkickverschijnselen. Dit zijn kortom de ergste dagen na het stoppen met roken. Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers.