De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Je flesje water is binnen no-time lauw wanneer het buiten boven de dertig graden is. Je kunt je flesje in de vriezer leggen en langzaam laten ontdooien, maar wie dat weleens heeft gedaan weet dat je dan héél lang moet wachten tot je een keer een klein slokje water kunt drinken.
Als je een glas koud water en een glas warm water in de vriezer zet, bevriest het warme water het snelst.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Koud in de vriezer met een jasje van keukenrol
Maak een aantal vellen keukenrol nat en mummificeer je fles wijn van top tot teen. Het water geleidt kou beter en gelijkmatiger over de fles. Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken!
Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke! Als je bijvoorbeeld in het park zit en geen koelkast of ijs tot je beschikking hebt, kan je altijd je drankjes in de vijver hangen.
En als je koud water gebruikt, laat het eten dan in zijn plastic verpakking en vervang het water elke 30 minuten tot het ontdooid is." Opnieuw invriezen mag ook enkel als het eten nog niet bedorven is. "Als het vreemd ruikt of de textuur kleverig of slijmerig is, gooi het dan weg.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels, kan het dan wel bederven? Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Hoe snel ijsblokjes smelten hangt af van vele factoren, o.a. het weer. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten. Ik heb geen vriezer om het ijs in de bewaren. Onze tempex dozen houden de ijsblokjes en het crushed-ice 20-24 uur optimaal (mits deksel gesloten blijft).
Wanneer de watertemperatuur onder de 15 °C komt is de reactie op het menselijk lichaam maximaal. Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal het slachtoffer slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven.
Als water overgaat in ijs (bevriest) dan blijft de temperatuur gelijk aan 0°C, totdat al het water bevroren is.
"Neem water mee in de auto." Dat advies wordt vaak gegeven, zeker als het buiten warm is. Maar datzelfde flesje water kan ook gevaarlijk zijn. Het kan namelijk brand veroorzaken.
Flesje uit de supermarkt
Wanneer het flesje geopend is, kun je het nog 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, hoelang precies hangt dan weer af van hoelang het flesje geopend buiten de koelkast is geweest, hoe warm het water is geweest en de koelkasttemperatuur, stelt het Voedingscentrum.
IJs bestaat uit kristallen met zes hoeken. Door deze vorm zit er veel lege ruimte in het ijs. In vloeibaar water was deze lege ruimte er niet. Daarom zet het water uit als het bevriest en ijs wordt.
Zo check je of je water nog goed is
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Kortom: Leidingwater is tot 6 maanden houdbaar. Hoewel de smaak in de loop van de tijd kan veranderen, wordt het nog steeds als veilig beschouwd om te drinken als het goed wordt bewaard. Hoewel het water zelf niet bederft, heeft flessenwater vaak een vervaldatum.
Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt. Daardoor smaakt het water na een paar dagen net even wat zuurder.
Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Bewaar je drinkwater op een koele donkere plaats en niet in direct zonlicht om het zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Ververs je zelf aangelegde watervoorraad iedere 6 maanden.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.