Hertenbiefstuk is erg gezond vlees met een laag vetgehalte. Hertenbiefstuk zit vol met ijzer, eiwitten en omega 3 vetzuren. Het vlees heeft een milde maar rijke smaak. Het is supermals, dit komt omdat er geen werkende spieren in dit deel van de rug zitten.
Is hertenvlees gezond? De natuurlijke voeding van herten zorgt ervoor dat het hertenvlees ontzettend zuiver én voedzaam is. Het is zeer rijk aan vitamine B6 en B12, omega 3 vetzuren, eiwitten en bevat in vergelijking tot rundvlees, aanzienlijk minder verzadigde vetten, minder calorieën en meer ijzer en zink.
De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs! Dat gaat zeker op voor hertenbiefstuk. Dit vlees is namelijk heel fijn van structuur.
Wild vlees is mager en er zitten gezonde vetten in. Er zitten veel B-vitamines, eiwitten en zink in het vlees, dit levert een positieve bijdrage aan het immuunsysteem. Het eten van wild vlees past dus goed in een gezonde leefstijl.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Het belang van het eten van vis
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Bak de hertenbiefstuk 2-3 minuten per kant. Blijf het vlees tijdens het klaarmaken in beweging houden. Laat het vervolgens nog 2 minuten rusten verpakt in aluminiumfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Voor de ultieme smaakbeleving van uw perfect bereide hertenbiefstuk gaat u bij voorkeur voor een stevige, klassieke rode wijn als krachtige Rioja, een fijne Brunello of stevige Chianti Classico. Maar ook een goede Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon misstaan zeker niet.
Het is mals en sappig, maar bovenal is hertenbiefstuk erg gezond vlees. Het zit vol met omega 3, ijzer, mineralen, b-vitamines en eiwitten. De structuur van hertenbiefstuk is wat grof van draad. Neem van ons aan: hertenbiefstuk smaakt heerlijk!
De kostprijs voor de halve of volledige karkassen bedraagt € 14,80 /kg + resp. € 55,00 of € 90,00 versnijdings- en verpakkingskosten per half of volledig karkas. Alles wordt versneden en vacuüm verpakt in de gewenste porties.
Soorten rood vlees
Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees. Concreet betekent dit al het (spier)vlees van rund, varken, paard, kalf, schaap, hert etc. Dus ook alle vleeswaren hiervan.
Hertenvlees is van nature een magere vleessoort, rijk aan eiwitten, ijzer en zink dus een gezond alternatief voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet moet volgen.
Doordat herten veel lopen, is het vlees goed doorbloed. Hertenvlees is daardoor donkerrood van kleur en smaakt intenser dan ree. Het heeft een houtachtige smaak. Sommige mensen omschrijven hertenvlees als rundvlees met een lichte wildsmaak.
Er zijn nog wel eens sites en winkels die graag doen geloven dat hertenbiefstuk het “haasje van het hert” is, oftewel – gesneden wordt uit de rug. Dat kan natuurlijk wel, maar dan wordt het echt hertenfilet genoemd en dan hebben we het over een stukje vlees dat een slag duurder is.
nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
Halal wild
De overige wilde jachtdieren dienen van reine oorsprong te zijn en geen schade te kunnen brengen aan de gezondheid van de mens. Wanneer zij hier aan voldoen, zijn ze halal. Voorbeelden van wild dat halal is, zijn: hazen, konijnen en herten.
Hoe lang kun je hertenbiefstuk bewaren? Hertenbiefstuk, mits op de juiste manier ingevroren, kun je 6 tot 12 maanden in de vriezer bewaren. Ongebakken vlees van het hert kun je maximaal 4 dagen goed verpakt in de koelkast bewaren. Niet afgedekt of gebakken hertenvlees kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Het vlees van hert is iets grover en steviger van structuur als ree, maar door de voeding heeft het een heel bijzondere wildsmaak. Het vlees is donkerrood en heel sappig. Zoals de meeste wildsoorten is het vetarm.
Jazeker, Wij verkopen PUUR hertenvlees van onze eigen hertenboerderij! Hoe lang moet ik hertenbiefstuk bakken? Dat is afhankelijk van je smaak. Wij bevelen aan zo'n 2 a 3 minuten per kant voor medium rare.
Een hertenrugfilet gaart sneller dan rundvlees en als je het braadt, hoeft de kerntemperatuur maar 54 graden te worden. Als de rugfilet een kerntemperatuur van 65 graden heeft, begint het taai te worden. Omdat herten foerageren hebben ze een overvloed aan spiervezels en bindweefsel.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.
Naturel vlees, gevogelte, eieren en vis veroorzaken over het algemeen geen PDS-klachten.