Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Eerder starten met motorrijbewijs A
De code 80 betekent dat je op motoren mag rijden die in de categorie A1 en A2 vallen en als toevoeging op motorrijtuigen met drie wielen die zwaarder zijn dan 15 kW. Dit laatste mag het het huidige A2-rijbewijs niet!
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht.
Je kan je theoretische examen voor rijbewijs A afleggen als je minstens 17 jaar en 9 maanden bent. Het theorie-examen is specifiek op motorrijders gericht en bestaat uit 50 realistische vragen. Daarvan moet je minstens 41 vragen juist hebben.
Met deze motor reden we namelijk het liefst over kronkelige buitenwegen met een maximumsnelheid van gemiddeld 80 km/h. Daar komt de A2-koning het best tot zijn recht. De motor is licht (190 kg rijklaar) en heeft vermogen altijd beschikbaar.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Deze motor is tot 35kW en heeft een maximum snelheid van ongeveer 165 km/u. Je hebt al een redelijke motor onder je zitten waar je goed mee uit de voeten kan.
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Als u na het besluit van uw Gezondheidsverklaring code 100 op uw rijbewijs krijgt, mag u alleen rijden voor privégebruik. Woon-werkverkeer valt onder privégebruik. Heeft u uw rijbewijs toch nodig voor uw werk? Vraag dan code 101 aan.
Hebt u een rijbewijs B + code 96? Dan mag u een voertuig categorie B besturen met een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Rijbewijs A, vanaf 24 jaar of 22 jaar indien je reeds 2 jaar een rijbewijs A2 hebt: onbeperkt vermogen. ……. Normen voor het examenvoertuig: minimum 600cc en vermogen van minimum 40 Kw.
U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden.
De maximumsnelheid op de A2 Amsterdam - Utrecht vice versa (v.v.) is 100 km/h. De enige uitzondering daarop is tussen Vinkeveen en Maarssen v.v. Daar geldt tussen zeven uur 's avonds en zes uur 's ochtends een maximumsnelheid van 130 km/h.
A2 motoren
A2 is de middelste categorie van motorrijbewijzen in Nederland. Het gaat hierbij om de middelzware motoren. Met dit rijbewijs mag er gereden worden op motoren met een maximaal vermogen van 35 kilowatt, dit staat ongeveer gelijk aan 48 pk.
A2-wetgeving (35kW) Met het 35kW / A2-rijbewijs mag een motorrijder rijden op een motor met maximaal 35kW vermogen, waarbij in acht genomen moet worden dat naast dit vermogen, het vermogen per kilo niet meer dan 0,20kW mag zijn. Een motor van 175kg en 35kW voldoet hier precies aan (35kW:0,2kW/kg=175kg).
Met een A2 motorrijbewijs is de keuze in motoren groot. Voorbeelden van motoren waar je met je A2 motorrijbewijs kunt rijden zijn de Harley Davidson 883 Roadster, de BMW F 800 GS Adventure of de in 2021 op de markt gebrachte Triumph Trident 660 Je kunt ook kiezen voor een zwaardere motorscooter.
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg. De rest van het wegennet is vaak beperkt tot 30, 50 en 70 km/h, terwijl je op grote stukken ring vaak niet sneller dan 90 km/h mag.