Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
Het hebben van een warm en opgetogen gevoel wanneer je aan de persoon denkt waar je verliefd op bent. Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen.
Liefde is een gevoel
Voor de meeste personen is liefde niet gedefinieerd in één woord, een zin of zelfs een paragraaf. Hoewel heel veel mensen de zin gebruiken. Liefde is een gevoel dat door je ziel, geest en lichaam reist. Eigenlijk is het een constant gevoel van opwinding dat door je lichaam reist.
Echte liefde betekent dat je je in elke situatie comfortabel voelt bij je partner. Je geniet van het gezelschap van je partner omdat je van hem of haar houdt. Om het leuk te hebben hoeft hij of zij niet continu grappen te maken of iets speciaals te doen. Als het even stil is, dan is dat ook gewoon prima.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet. Het is dus een lichamelijk proces, waarbij de hersenen chemicaliën gaan aanmaken als je in de buurt bent van een bepaald persoon.
Het is bewezen dat liefde op het eerste gezicht bestaat
Onze hersenen controleren onze emoties en waarnemingen. Wanneer we stapelverliefd worden, voelen we ons gelukkig dankzij de aanmaak van adrenaline, dopamine en oxytocine. Een romantische omgeving versterkt uiteraard dat gevoel.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
onbewuste beïnvloeding door hormonen. een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.
De grens tussen verliefdheid en houden van ligt (met een beetje spreiding) dus rond de acht maanden tot een jaar.
je houdt van hem op romantisch vlak. Bij houden van heb je misschien al ooit tegen iemand (of jezelf) gezegd dat je van je partner houdt 'als persoon'. In feite zegt dat simpelweg dat je niet meer verliefd bent, maar je nog wel veel van je partner houdt.
Dat komt door oxytocine, het knuffelhormoon. Dit hebben vrouwen ook ten overvloede na de bevalling; vandaar dat het ook wel het babyhormoon wordt genoemd. Oh, en ook als je nooit vlinders in je buik hebt gehad, kun je écht verliefd zijn op je partner. Don't worry!
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Een sterke en snelle connectie.
Ook al heb je diegene pas net ontmoet. De behoefte om constant bij iemand te zijn. Al weet je eigenlijk niet hoe hij of zij echt is. Je bent heel enthousiast over het idee van een relatie met diegene.
Hoe lang duurt het ongeveer voordat je verlief op iemand wordt? – Fysiologisch gezien duurt het slechts een vijfde van een seconde (!) voordat al die gekmakende chemicaliën in één keer afgevuurd worden en dat gevoel van verliefdheid produceren.
De korte, snelle kus op de mond – Hij vindt je leuk maar is nog aan het aftasten hoe jij tegenover hem staat. Zit je in een lange relatie, dan is het vaak een manier om te erkennen dat jij er bent, een liefdevolle hallo.
Om je liefde te kunnen geven en voelen
Knuffelen is intiem. Ondanks dat er geen lichaamssappen worden uitgewisseld, is het een intiem moment alleen van ons twee. En dat koesteren niet alleen wij mannen, maar jullie vrouwen ook. Je kan even voelen hoe leuk we je vinden, hoe gek we op je zijn en hoe graag we bij je zijn.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Aan iemand denken: als mens doen we niet anders. Onze hersenen beschikken wat dat betreft over een groot spinnenweb, die vol zit met gedachten en gevoelens. Het zijn dunne draadjes die door elkaar lopen en vaak gaan deze gedachten over een bepaald persoon – iemand die in jouw leven is of juist niet meer.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.