In de Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als heilzaam kruid gebruikt. De werkzame stof curcumine is ontstekingsremmend. Andere specerijen en kruiden die ontstekingen in het lichaam remmen zijn oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook.
Sterke ontstekingsremmers zijn corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Ze remmen de aanmaak van stoffen en weefsel en remmen zo ook ontstekingsprocessen. In de stofwisseling overheerst de afbraak: katabolisme.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
“Voedingsmiddelen die een ontstekingsremmende werking hebben zijn groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie. Maar ook volkoren granen, peulvruchten, fruit, thee, koffie, noten, bessen en vette vis, zoals zalm, makreel en sardientjes hebben een ontstekingsremmende werking.
Voeding die ontstekingen zal remmen:
Kruiden zijn hele sterke antioxidanten (vooral gember, kurkuma en alle Provençaalse kruiden zoals koriander, tijm, basilicum, rozemarijn enz). Gebruik ze volop. (Biologische) appels en druiven en uien bevatten ook ontstekingsremmers. Vitamine D.
Hoe lang duurt een ontsteking? Een acute ontsteking is een immuunrespons die meestal slechts enkele dagen duurt en die het genezingsproces normaal gesproken ten goede komt. Het gaat vaak wel gepaard met onaangename sensaties zoals jeuk of een pijnlijk gevoel.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.
De werkzame stof curcumine is ontstekingsremmend. Andere specerijen en kruiden die ontstekingen in het lichaam remmen zijn oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook.
Dat zijn ontstekingsklachten. Drink dan misschien eens wat vaker een kop groene thee. Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben ontdekt dat EGCG, een gezonde stof in groene thee, een ontstekingsremmende werking heeft.
2: Ontstekingsremmend
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
De gevolgen van ontstekingen
Doordat de ontsteking niet meer onder controle is circuleren geïnfecteerde cellen via de bloedbaan door ons lichaam. Een logisch gevolg hiervan is dat orgaanfuncties worden beïnvloed. Zo kunnen op lange termijn de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Het belang van vetzuren
Omega 3 en 6 vetzuren kunnen ontsteking remmen of stimuleren. Ontsteking is de basis voor gezond weefsel. Als er weefsel wordt beschadigd, dan is ontsteking nodig om het herstel in gang te zetten. Omega-6 vetzuren spelen een rol bij het aanzetten van de ontsteking.
Bij stress komen er stresshormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam.
Resistent zetmeel: groene bananen, gekookte en afgekoelde rijst, pasta en aardappels. Al deze voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en hier kun je dus zelf al een stap mee maken.
Volgens de meeste onderzoeken heeft kurkuma tal van positieve eigenschappen, maar nog niet elk effect is wetenschappelijk bewezen. Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Want een ei is in mijn optiek een superfood, bomvol hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen die zorgen voor een gezonde werking van het immuunsysteem, afweersysteem, zenuwstelsel, darmwerking, geheugen enz. Ze werken bovendien ontstekingsremmend en verminderen de kans op hart- en vaatziekten.
Onderzoekers toonden met behulp van nieuwe technologie aan dat de ontstekingsremmende eigenschappen van kaas sterk stijgen naarmate deze meer gerijpt is.