Lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en de bloedsomloop en versterkt de spieren, ook die in het onderlichaam. Probeer daarom zo veel mogelijk te bewegen. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, aerobics, yoga of kies andere lichamelijke activiteiten.
Vooral bij harde ontlasting, of te veel en te lang persen, is de kans op aambeien groter. Harde ontlasting krijgt u bijvoorbeeld door het eten van te weinig voedingsvezels, en te weinig drinken. Dat kunt u zelf makkelijk veranderen. Zo helpt u aambeien te voorkomen.
In de meeste gevallen verdwijnen aambeien vanzelf. Dit kan enkele dagen tot enkele maanden duren. Een behandeling is meestal niet nodig. Het hangt ervan af hoeveel klachten je ervaart en hoeveel last je ervan hebt.
Kunnen aambeien genezen? Aambeien, die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Maar met bepaalde maatregelen en leefregels kunt u klachten vaak voorkomen of verminderen.
Zinksulfaat werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Ook zinkoxidezetpillen kunnen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
Het is misschien een beetje cliché maar voldoende lichaamsbeweging kan aambeien wel degelijk voorkomen. Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden. Daarnaast raden wij je aan om niet langdurig stil te zitten.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Bij uitwendige aambeien: Zalf: 's morgens, 's avonds en na iedere ontlasting een hoeveelheid zalf ruim aanbrengen na reiniging van de anus. In principe max. 2 weken gebruiken.
Is Sudocreme goed voor aambeien? Geen oorzaak – Bij een kwart van de patiënten met jeuk bij de anus wordt geen oorzaak voor de klachten gevonden. Als er geen duidelijke oorzaak voor de jeukklachten is, adviseren we de anus te behandelen met een crème of een zalf, zoals sudocrème, zinkzalf of barrièrecrème.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Aambeien (speen, hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen dicht bij de anus. Als de zwelling van de aambeien vanzelf is overgegaan, kan er soms een huidflapje achterblijven (mariske). Net boven de aars bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig kluwen van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de aambeien.
Theranal is een van de meest gebruikte geneesmiddelen bij inwendige en uitwendige aambeien. Theranal verlicht snel de symptomen van aambeien zoals jeuk, pijn en irritatie èn zorgt dat de aambeien krimpen. Uiteindelijk zullen de aambeien verdwijnen.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Zelfs aambeien verdwijnen. 'Wil je thee?
Ook het zo veel mogelijk vermijden van persen voorkomt klachten van uitzakkende aambeien. Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook als er klachten zijn als branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad een goed middel ter bestrijding van de klachten (hygiëne).
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Om pijnklachten te verminderen kun je zalf gebruiken. Daarnaast kunnen aambeien slinken door er otrivin neusspray op te doen. Na de kraamtijd worden de aambeien vaak kleiner en meestal verdwijnen ze weer helemaal.
Ligging en functie van aambeien
Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door slijmvlies binnen de sluitspier van de anus. Aambeien bevinden zich aan de binnenkant van de anus en wanneer de zwellichamen tegen elkaar aanliggen, sluiten ze de anus lekdicht af.
Als je aandrang om te poepen er niet is, ben je wellicht geneigd om te duwen en persen om de boel voor elkaar te krijgen. En dat kan weer leiden tot de ontwikkeling van aambeien – uitpuilende aderen rond je anus die kunnen opzwellen en pijnlijk worden, of zelfs kunnen gaan bloeden.
De beste medicatie tegen aambeien is vaak een zalf of crème zoals de Rectovenal Aambeiengel, Proctosan Zalf en Dermagiq Proct Crème.
Als je last hebt van aambeien, dan zijn er diverse zelfzorgmiddelen die je kunt gebruiken: er is aambeienzalf, aambeiengel of aambeienspray. Daarmee kun je de pijn verminderen en de jeuk verzachten. Sommige zelfzorgmiddelen bevatten ook een huidsamentrekkende stof waardoor de de knobbels slinken.