Het verschil tussen overspannenheid en een burn-out is het tweede kantelpunt. Je lichaam kan de overlevingsmodus lang volhouden. Bij het tweede kantelpunt geeft je lichaam het op en lukt het eenvoudigweg niet meer om te functioneren.
Extreme vermoeidheid
Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.
De begrippen burn-out en overspannen worden vaak door elkaar gehaald. Maar iemand die overspannen is, heeft nog geen burn-out. Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out. Van een burn-out is pas sprake als iemand langer dan 6 maanden last heeft van spanningsklachten.
Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Er wordt uiteindelijk meer cortisol aangemaakt, wat in een neerwaartse spiraal ervoor zorgt dat de stress alleen maar vermeerdert. Het gaat zichzelf in stand houden en wordt niet meer doorbroken. Het brein bestaat, even globaal gezien, uit de neocortex en het limbisch systeem.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Soms lijken de klachten van een burn-out op die van een depressie. Bij beide ben je moe. Toch zijn er wel verschillen tussen een burn-out en een depressie. Bij een burn-out staat de vermoeidheid op de voorgrond en bij depressie een somber gevoel.
Bij een burn-out duurt het langer om te herstellen. Ook is overspanning een belangrijke oorzaak van werkverzuim. Dit betekent dat je niet kunt werken omdat je overspannen bent.
Jouw levensstijl kan invloed hebben op je energieniveau. Met een ongezonde levensstijl ben je sneller moe, en kun je minder hebben. Minder alcohol drinken, goede voeding eten en goed slapen zorgen ervoor dat je meer energie hebt, en dit kan er vaak al voor zorgen dat je in een positieve spiraal komt.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel. Ontregelt 'veel slapen' niet het slaapritme? Bij gezonde mensen is dat zo, maar mensen die ziek zijn moeten juist extra slapen.
Resultaten. Het herstelvermogen van de slaap is inderdaad verminderd bij burnout patiënten ten opzichte van de gezonde controle. Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals 'na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en 'moeite met inslaapvallen'. De 'duur van de slaap' was niet verstoord.
Eet op vaste tijden, ga dingen doen, wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Van een boek lezen, naar muziek luisteren, sporten, tijd voor familie en vrienden nemen, je hobby oppakken enzovoort. Plan zeker je agenda niet te vol, maar houd ruimte voor rust en ontspanning.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Hooggevoelige mensen blijken burn-out klachten intens te ervaren ten opzichte van niet hooggevoeligen. Ze hebben een gevoeliger zenuwstelsel, je persoonlijkheid werkt mee, zoals kenmerken van perfectionisme, ambitieus zijn, hoge eisen, je neemt emoties van anderen over.
Herstel in eigen of ander werk
Soms moet dat geleidelijk, maar niet altijd. Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout soms juist beter wel gedeeltelijk bezig (soms zelfs werk) blijven, wel met louter korte, energiegevende taken en veel pauzes.
vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. en geestelijke moeheid: moeite uw aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen); onrustig slapen. prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
Er speelt bij een burn-out dus vaak veel meer dan alleen wat vermoeidheid. Het lichaam is op hol en tegelijkertijd uitgeput, wat tot allerlei gekke symptomen kan leiden, met veel zorgen en frustraties tot gevolg.
Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out gaat niet vanzelf over. Vaak is professionele hulp noodzakelijk. Zoek tijdig hulp, anders kunnen stressklachten verergeren.
Juiste behandeling
Hij wil burn-outs opspoorbaar maken via een bloedtest. 'Zo kunnen we de diagnose niet alleen sneller stellen. De test moet ook een duidelijk verschil tonen tussen een depressie en een burn-out, waardoor we de patiënt onmiddellijk de juiste behandeling kunnen geven.
De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.