Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Veel dingen niet meer leuk vinden. Anderen continu willen helpen. Je bent druk bezig met anderen van je verwachten of willen en bent perfectionistisch. Je denkt dat je wordt geleefd.
In spreektaal noemen we het ook wel 'jezelf kwijt zijn'. Als je minder bewust bent van je lichaamstaal, kan dit leiden tot: Minder goed keuzes kunnen maken doordat je niet weet wat je wilt of wat je nodig hebt. Grenzen niet goed aan kunnen geven en dus regelmatig over je eigen grenzen heen gaan.
Probeer tijd voor jezelf in te plannen om eens rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten en écht te voelen hoe het nu met je gaat. Voel je je onrustig of verdrietig? Als je eenmaal mindful hebt opgemerkt hoe je lichaam en geest zich voelen, kun je de stap nemen naar meditatie.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Ervaringen van derealisatie of depersonalisatie komen vaak voor en zijn niet gevaarlijk: ongeveer de helft van de mensen heeft zo'n ervaring minstens 1 keer in het leven meegemaakt. Denk hierbij aan het zich niet meer herinneren van de route die zojuist is gereden. Vaak speelt vermoeidheid hierin een rol.
Wanneer je leven een puinhoop is, en je gewoon even niet waar je nu moet beginnen om je beter te voelen, ga dan opruimen. Door je leefomgeving op te ruimen voel je je al snel van binnen een stuk georganiseerder.
Je hebt de neiging om je af te sluiten van alles en iedereen. Dit gebeurt vaak als je last hebt van een vastgelopen leven, een depressie of te veel stress. Je wilt het liefste met niemand wat te maken hebben waardoor je bijvoorbeeld spijbelt op school en je ziek meldt voor je werk.
Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt door een laag van teleurstellingen en pijn. Maar je vreugde kan je weer terug vinden. Het kan terug komen door anders in het leven te gaan staan, anders met dingen om te gaan. Het komt terug door je eigen acties en je levens houding.
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide?
Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken. Je dagelijks leven kan dus een grote invloed hebben op hoe jij je voelt en een mogelijke oorzaak zijn.