Volgens Womens Health blijkt er een verband te bestaan tussen het opmaken van je bed en je overall geluksgevoel. Uit onderzoek onder een kleine 70 duizend mensen bleek dat 59 procent hun bed elke dag opmaakte, 27 procent dat niet deed en 12 procent iemand had die het voor hen deed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Er zijn er bij die het beddengoed verschonen na een maand of zelfs langer. Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit.
Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit. En dat is weer van invloed op uw gemoedstoestand, het zorgt voor een opgeruimd gevoel. Een opgemaakt bed is niet alleen heerlijk om in te slapen, volgens het Amerikaanse platform WebMD zorgt het er ook voor dat u lekkerder slaapt.
Stephen Pretlove, leider van het team dat het Britse onderzoek publiceerde, zegt dat je na het opstaan beter even kunt wachten met je bed opmaken. Het is volgens Pretlove de enige manier om de mijten enigszins te bestrijden en hierdoor verklein je de kans dat deze beestjes ziektes overdragen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Onder de lakens verdampt dat vocht niet allemaal en zo'n vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën om te vermenigvuldigen. Een veelvoorkomende 'bedschimmel' is de Cladosporium. Deze schimmel kan astma en longontsteking veroorzaken en kan ook leiden tot schimmel- en kalknagels.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Levensduur van matras
De gemiddelde levensduur van een matras is tien jaar. Na tien jaar is het slim om je matras te vervangen. De kwaliteit van je matras heeft invloed op je slaapcomfort en lichaamshouding. Bovendien is het slim om je bed te vervangen vanwege hygiënisch oogpunt.
Het optimale slaapritme loopt van 10 uur 's avond tot 6 uur 's morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds.
De beste tijd om je bed uit te komen, is wanneer je uit jezelf wakker wordt en je uitgerust voelt. In het weekend is dat laatste natuurlijk geen probleem, maar op werkdagen is dat anders. Dan gaat de wekker vaak al vroeg. Vooral avondmensen lopen daardoor de kans op een slaaptekort.
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig doordat je transpireert tijdens het slapen, ook geef je warmte af. Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Het verschonen van je bed is belangrijk omdat er zich vuil, bacteriën, huisstofmijten en schimmels kunnen ophopen op je lakens. Het niet regelmatig verschonen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals huidirritaties, allergische reacties, infecties en ademhalingsproblemen.
Daarom doe je er goed aan om regelmatig je dekbed te luchten. Maar om de zoveel tijd moet je je dekbed ook wassen. Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Decubitus (doorliggen) is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid. Het ontstaat door aanhoudende druk op de huid of door druk in combinatie met schuifkrachten. Decubitus ontstaat meestal op plaatsen waar de huid dicht bij het onderliggend bot zit.
Als u te veel slaapt, loopt u een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes dan als u te weinig slaapt”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Het verschil tussen beide slaapproblemen zit hem ook in de aandacht die ze krijgen. Een slaapoverschot is een minder bekend probleem dan een slaaptekort.
Hart- en vaatzieken. Eén van de punten die gelinkt zijn aan te lang slapen zijn hart- en vaatziekten. Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge, onder 10.000 mensen, zou de kans op een beroerte met 46% toenemen bij mensen die meer dan 8 uurtjes per nacht maken.
Van de 12- tot 16-jarigen zegt 8 procent slaapproblemen te hebben gehad, van de 40- tot 50-jarigen is dit 19 procent, van de 75-plussers zelfs 28 procent.
Een plan maken kost maar weinig tijd en het helpt u ook om makkelijker uit bed te komen. Schrijf bijvoorbeeld de taken op die u wilt voltooien en begin daar in de ochtend meteen mee. Zo creëert u een gevoel van richting en heeft u minder moeite met opstaan in de ochtend.
'Niet lekker in je vel zitten' is een voorbeeld van een vroeg signaal. U voelt zich bijvoorbeeld wat neerslachtiger en somberder. Daarbij kan er sprake zijn van negatieve gedachten en dagschommelingen. Een dagschommeling houdt in dat de stemming 's ochtends meestal het minst goed is en in de loop van de dag verbetert.
Het natuurlijke materiaal zijde is ontzettend soepel, licht en ademend. Dekbedovertrekken van zijde zijn daarom perfect om met een lekker luchtig gevoel te kunnen slapen tijdens de warmere nachten.
Wekelijks verschonen
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt.
Kant van het bed
Qua populariteit liggen de linker- en de rechterkant van het bed dicht bij elkaar. 51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed.