De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen. Denk, doe en test mee.
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Herkenbare fasen in een leven van een mens zijn: baby, kleuter, puber, adolescent, volwassene en oudere. Het doorlopen van deze fasen kan worden gezien als een reis door het leven. Veel mensen maken die reis het liefst in goede gezondheid. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.
Jongvolwassenen (18-25)
Wanneer moet je zeggen dat je van 'middelbare leeftijd' bent? Is dat als je halverwege veertig bent of begin vijftig? Uit onderzoek blijkt dat je dat pas bent met 53 jaar.
De exacte minimum- en maximumleeftijd voor de categorie zijn niet gedefinieerd, maar vaak wordt uitgegaan van de periode op driekwart van de gemiddelde levensverwachting van mensen. In westerse landen komt dat neer op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud.
Oud definities
naamw. Uitspraak: [ɑut] 1) de leeftijd hebbend die wordt genoemd Voorbeeld: `zestien jaar oud zijn` 2) met een hoge leeftijd Voorbeeld: `zich een ouwe man voelen`Antoniem: jong ouden van dagen (oude...
Wettelijk is iemand tegenwoordig doorgaans (burgerlijk) 'meerderjarig' vanaf een bepaalde leeftijd, maar er kunnen ook andere criteria in acht worden genomen, zoals de lichamelijke rijpheid in het Romeins recht. In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
Na de 18de verjaardag heeft je kind meer vrijheden maar ook meer verantwoordelijkheden. Een 18-jarige kan bijvoorbeeld zelf abonnementen afsluiten of leningen aangaan. Als ouder kun je dit niet terugdraaien. Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is.
Eén toont de vier levensfases van de mens, het andere verbeeldt in vier drieluiken de seizoenen van het jaar. Op de zijwanden van het bordes zijn in twee wandschilderingen de vier levensfases van de mens verbeeld: jeugd, adolescentie, volwassenheid en ouderdom.
Gewoonlijk worden twee levensfasen in de ouderdom onderscheiden. Verlies aan sociale rollen leidt rond de leeftijd van 60 jaar tot de derde levensfase. Verlies aan het vermogen tot gezond functioneren, rond de leeftijd van 75 jaar, leidt tot de vierde levensfase.
In de volwassenheid zijn fasen te onderscheiden als de fase van jongvolwassene, de middelbare leeftijd en de fase nadat je met pensioen bent gegaan. Levensfasen worden gekenmerkt door een bepaalde lichamelijke en mentale ontwikkeling die we als mens doormaken.
Een bejaarde, soms ook senior, is iemand van gevorderde leeftijd. Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent. Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest.
Antwoord. Correct zijn: een vijftigplusser, een 50-plusser en een 50+'er.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.
De adolescentie is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid. Een adolescent leert omgaan met regels, afspraken en conflicten en is vooral bezig met zelfstandig worden.
Tieners worden ook vaak pubers genoemd. Tieners van 18 en 19 zijn meerderjarig en worden juridisch dus als volwassenen behandeld.
Over bekendste en meestgebruikte benamingen bestaat consensus: 12½ jaar is koper, 25 jaar zilver, 50 jaar is goud en 60 jaar is diamant. De andere tijdsaanduidingen hebben soms meerdere benamingen - en sommige daarvan hebben meerdere betekenissen. 14 dagen: papier (ook genoemd bij 1 en 2 jaar).
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert nu nog een volwassenheidsgrens van 20; in Nederland begint de volwassenheid, afhankelijk van het onderwerp waarnaar je kijkt, op een leeftijd van 18 of 21 jaar.
Aan jubilea worden traditioneel allerlei materiële eigenschappen toegekend. Het bekendst is het gouden jubileum: 50 jaar, gevolgd door het zilveren jubileum: 25 jaar. Er is geen 'officiële' lijst met alle jubileumbenamingen.
Een oudere is een AOW'er, maar volgens andere websites ook iedereen van 55 jaar of ouder.
Echt jong ben je maar tot je 21ste, volgens het woordenboek. “Vanaf 50 à 55 denken de woordenboeken dan weer aan oud” zegt Jansen in Nieuwe Feiten. Maar omdat de meeste mensen daar anders over denken en woordenboeken wel eens “achter” lopen , deed Jansen een enquête bij de lezers van Onze Taal.
Zo zijn voor personen van gevorderde leeftijd (ouder dan 65 jaar), die gewoonlijk niet meer voor de kost hoeven te werken, aanduidingen als senioren, ouderen en bejaarden in omloop.