Op Bali, Java en op de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden. Voor de Sunda eilanden Flores, Komodo en
DEET (diethyltoluamide) biedt de beste bescherming tegen muggenbeten. Het zit in lotions, gels, sprays en sticks die je op je huid smeert. Hoe lager het percentage DEET, hoe korter het product werkt. Wij raden aan om producten te gebruiken met een sterkte van 30-50% DEET.
Hoewel geen van de ziektes veel voorkomt, loop je altijd het risico op besmetting. We raden daarom sterk aan om goede muggenwering te gebruiken. Kies altijd voor middelen die DEET bevatten. Draag waar mogelijk bedekkende kleding, met name in de avond, wanneer veel muggen actief zijn.
Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.
Muggenplaag voorkomen
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen.
In het kort. N,N-diethyl-m-toluamide, beter bekend onder de afkorting DEET, is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen- en tekenbeten. Te veel DEET gebruiken kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Muggenspray (deet): Er zitten enorm veel muggen in Bali. Deze steken zowel 's nachts als overdag. Maak daarom veel gebruik van muggenspray. Het advies is om muggenspray met deet te gebruiken.
Er is een laag malariarisico in de overige eilanden, waaronder Bali, Lombok, Gili eilanden, Sumatra, Java en Sulawesi.
Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Er zijn grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Op Bali, Java en op de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Bescherm jouw huid altijd met een hoge factor zonnebrand en een speciale zonnebrand voor het gezicht. Tijdens het surfen is het goed om zinc voor jouw gezicht te gebruiken. Smeer het op je neus, wangen en voorhoofd. Een goede surfschool zal zinc aanbieden voorafgaand aan de surfles.
Het label “Beste van de Test” is voor Mouskito Tropical Spray DEET 50%, de “Beste Koop” is Kruidvat anti-insect roll-on DEET 30%. Voor wie DEET toch wil vermijden, is er bijvoorbeeld eucalyptus citriodora olie en icaridine.
Over het algemeen geldt wel: hoe hoger het percentage Deet in een spray, hoe langer de bescherming aanhoudt. Maar bij een percentage van rond de 40 procent, maakt het niet meer zoveel uit. GGD adviseert in ieder geval een percentage van minimaal 30 procent.
Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.
Insectenwerende middelen. Geadviseerd wordt de onbedekte huid in te smeren met een insectenwerend middel. Het LCR adviseert reizigers om middelen te gebruiken die DEET of icaridin bevatten.
Malaria in Indonesië
Welke pil hangt af van het gebied waar je doorheen wilt reizen. Zo heb je voor Bali geen malaria pillen nodig. Terwijl voor het naastgelegen eiland Lombok en de eilanden Sumatra en Borneo Lariam of Malarone wordt voorgeschreven. Voor Java wordt vaak het smeren met een anti-insect spray geadviseerd.
Bali belly is eigenlijk gewoon een voedselvergiftiging, maar omdat veel toeristen dit krijgen tijdens hun Bali-vakantie is deze naam tot stand gekomen. Daar lig je dan met een volledig bezweette rug in de tropen, hartstikke ziek.
Malaria symptomen: wanneer beginnen ze? Bij het oplopen van malaria tropica (de gevaarlijkste en dodelijke variant) kan dit al binnen 48 uur dodelijk zijn. Bij overige varianten van malaria starten de malaria symptomen ongeveer tussen 10 dagen en 6 weken na de beet.
DEET houdt insecten, zoals muggen, teken, stekende vliegen, bloedzuigers, vlooien en mijten, op een afstand.
Care Plus ® Anti-Insect DEET spray biedt verschillende percentages die tot 4, 6, 8 of 10 uur bescherming bieden tegen stekende en bijtende insecten zoals muggen. Het middel is geschikt voor alle bestemmingen, zowel dichtbij huis als ver weg. In Nederland en andere Europese landen voldoet DEET 20%.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Kan je DEET, antimuggen- en insectenmiddel, gebruiken op kleding? Muggen kunnen door dunne kleding (& dikkere kleding die strak tegen de huid zit) prikken. Je kunt je kleding met DEET (of permitrine, niet in nederland toegestaan) inspuiten zolang het kleding van katoen, wol of linnen is.
Zonnebrandcrème en DEET: Breng eerst zonnebrandcrème aan, na een half uur DEET smeren. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de beschermende factor. Probeer in de (sub) tropen tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden.
Care Plus adviseert 60ml per persoon per 2 weken aan muggenspray deet of natural spray mee te nemen op reis. Dit is een gemiddelde om u goed te kunnen beschermen. Insectenbeten kunnen naast vervelend ook erg gevaarlijk zijn; een insectenbeet kan bijvoorbeeld malaria, knokkelkoorts (dengue) of gele koorts veroorzaken.