Als u een vieze geur in uw neus heeft of een vreemde geur ruikt dan kan er sprake zijn van kakosmie (een vorm van fantosmie) waar u vieze of vreemde geuren ruikt die in de werkelijkheid niet aanwezig zijn. In dit geval is er sprake van een geurhallucinatie.
Kwalitatieve reukstoornissen
Gebruikte termen zijn: kakosmie: geuren worden als vies, onaangenaam ervaren; parosmie: waarneming van geuren die er niet of in een andere vorm aanwezig zijn.
Geur In de lucht zweven allemaal verschillende stofjes. Deze zijn afkomstig van verschillende objecten zoals bloemen, eten en afval. Wij ervaren die verschillende stofjes als verschillende geuren. Ruiken Wanneer we inademen dan komen de stofjes uit de lucht in onze neus.
Behandeling reukstoornis
Meestal heeft de huisarts u al behandeld met neussprays om het slijmvlies in de neus zo rustig mogelijk (lees: niet gezwollen) te maken en zo een geleidingsreukstoornis op te heffen. Helpt dit niet na 3-6 maanden dan wordt vaak de KNO-arts gevraagd meer onderzoek te doen.
De precieze oorzaak van parosmie is niet goed bekend. Er wordt vermoed dat de stoornis ontstaat door een beschadiging van neuronen die reukprikkels moeten doorgeven aan de hersenen. Veel virussen zorgen voor ontsteking van het neusslijmvlies. Of voor ontsteking van zenuwen in de neus.
Als we gestresst zijn, lijken we wel extra gevoelig voor stank. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat we, als we gestresst zijn, geuren extra negatief ervaren. Stress blijkt een bijzonder effect te hebben op hoe we ruiken.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Dat hangt af van de vluchtigheid van de geurstoffen, ofwel de snelheid waarmee deze verdampen. Je ruikt iets alleen maar wanneer gasvormige geurmoleculen in je neus terecht komen. Naarmate een geurige stof langzamer verdampt zul je de geur langer blijven ruiken.
Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus door aerosolen of gassen, kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof.
het onvermogen om waargenomen geuren te benoemen. hyperosmie: overmatige waarneming van geuren; geuren ruiken veel sterker dan normaal.
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Geuren bestaan uit heel veel verschillende moleculen, die we met onze neus kunnen ruiken. Lekkere geuren zoals deze bloem of een verse croissant. Maar ook vieze geurtjes zoals hondenpoep of zure melk. Soms zijn er echter dingen die we niet met onze neus kunnen ruiken, zoals of iemand ziek is, of giftige stoffen.
U ruikt bijvoorbeeld steeds een gaslucht, rooklucht of poeplucht. Dit noemen we geur-hallucinaties. Geuren blijven heel lang in uw neus hangen.
Helder ruiken
Parfum, de geur van brood in de oven, schone was, lichaamsgeur; dit zijn allemaal geuren die we met ons reukzintuig kunnen waarnemen. Wanneer je helder ruikend bent, ruik je ook energie. Zo heeft iedereen een bepaalde energetische geur om zich heen hangen.
De lucht van aceton treedt op bij een veranderde stofwisseling zoals bij honger en uitdroging.” De geur van ziekte is soms zoet en weeïg, soms scherp en chemisch, en soms ruik je iets visachtigs.
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen. Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen.
Een muffe geur
Dan is de kans groot dat u last heeft van schimmel in huis. Een muffe geur in huis komt namelijk vaak door schimmels of door vochtproblemen. Zo kan vocht onder de vloer leiden tot een muffe geur in huis. Het kan ook zijn dat u last heeft van optrekkend vocht in de muur.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen.
Wat kan je tegen hormoonzweet doen? Wassen: De beste remedie tegen hormoonzweet is wassen, wassen, wassen en steeds weer schone kleren aantrekken, liefst van natuurlijke materialen, want het zijn de bacteriën op je huid en in je kleding die de geur veroorzaken.
[BLOG] Overgangszweet kan zó doordringend ruiken 🙈. Hormoonzweet is namelijk anders dan gewoon zweet. Gewoon zweet is waterig en geurloos tot het in contact komt met de bacteriën op je huid. Terwijl hormoonzweet geproduceerd wordt door andere zweetklieren en dikker is en meer vetzuren bevat.