Kortom: Leidingwater is tot 6 maanden houdbaar. Hoewel de smaak in de loop van de tijd kan veranderen, wordt het nog steeds als veilig beschouwd om te drinken als het goed wordt bewaard. Hoewel het water zelf niet bederft, heeft flessenwater vaak een vervaldatum.
Bacteriën en schimmels hebben twee dingen nodig om te groeien: voedsel en water. 'In schoon water zitten geen suikers of andere voedingsstoffen waar ze op kunnen groeien en zolang de dop erop zit komen ze er ook niet in', zegt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie. 'Dus dan bederft het water niet.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Wanneer het flesje geopend is, kun je het nog 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, hoelang precies hangt dan weer af van hoelang het flesje geopend buiten de koelkast is geweest, hoe warm het water is geweest en de koelkasttemperatuur, stelt het Voedingscentrum.
Iedere zes maanden ververs je het water in je jerrycan of andere watercontainer.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Hoe lang blijft water 'goed'?
Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Kranen doorspoelen als u een tijd bent weggeweest
Spoel dan uw kranen goed door voordat u het water gebruikt. Zo voorkomt u dat de kwaliteit van water achteruit gaat. Zet al uw kranen minstens een minuut open. Vergeet ook uw douche, bad en buitenkraan niet.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zo check je of je water nog goed is
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
De belangrijkste reden is bureaucratie: water is een voedingsmiddel dat geconsumeerd wordt en is als dusdanig onderworpen aan de wettelijke regeling met betrekking tot vervaldata op consumeerbare producten. Daarnaast biedt een vervaldatum op flessenwater ook een zekere bescherming voor de fabrikant.
Er zitten in water niet voldoende voedingsstoffen voor bacteriën om te kunnen groeien. Een ongebruikte en ongeopende fles water is hierdoor een lange tijd houdbaar, vaak minimaal een jaar.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
De studie schat dat tussen 1% en 50% van onze natuurlijke waterbron afkomstig is van 4,5 miljard jaar geleden. Net iets jonger dan deze 13 miljard jaar oude kleuren uit ons heelal.
Op de verpakking staat een houdbaarheidsdatum, maar in principe blijft het water gewoon eeuwig goed.
De legionellabacterie vormt pas een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats.
Het Nederlandse drinkwater is 'relatief' schoon. De drinkwaterbedrijven doen hun uiterste best om het kraanwater zo zuiver mogelijk te maken. Met de hierboven omschreven uitdagingen wordt het echter onmogelijk om alle schadelijke stoffen uit het water te filteren.
Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt. Daardoor smaakt het water na een paar dagen net even wat zuurder.
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.
Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Bewaar de containers maximaal 6 maanden op een koele, droge en donkere plaats (4). Kortom: Leidingwater is tot 6 maanden houdbaar. Hoewel de smaak in de loop van de tijd kan veranderen, wordt het nog steeds als veilig beschouwd om te drinken als het goed wordt bewaard.
Als je dus een noodpakket samenstelt, zorg er in ieder geval voor dat je voldoende water hebt! Om een goede voorraad te waarborgen, raden we je aan rekening te houden met 3 á 4 liter water per persoon per dag.