Wol is een aanrader voor de zomer, het klinkt misschien gek, maar vanwege sterk verkoelende, ventilerende en vochtabsorberende karaktereigenschappen, begrijp je het meteen. Wol is antibacterieel, wat betekent dat bacteriën zich niet aan de wol hechten. Daardoor blijft wollen kleding langer mooi en fris.
Doordat wol vocht- en warmteregulerend is, wordt de warmte onder een wollen dekbed eenvoudig afgestoten aan de buitenlucht. Hierdoor blijft de hitte niet onder het dekbed hangen en werkt dit verkoelend in de zomer.
Wol isoleert
De vele bochten (20 op 2,5 cm) die de wolhaartjes bevatten zorgen er voor dat wol lucht vasthoudt. Deze stilstaande lucht geleid slecht waardoor wol isoleert. Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude.
Wolvezels hebben schubben en zijn sterk gekroest, dat wil zeggen dat ze veel golven hebben. Door deze kroezingen zijn wollen weefsels heel luchtig. Er zit er veel stilstaande lucht tussen de vezels waardoor het warm aanvoelt en goed isoleert.
Wol pilt en pluist sneller dan een synthetische vezel, maar dat is juist ook wel weer kenmerkend voor wol. Het is een natuurlijk product waar niets of nauwelijks iets aan toegevoegd is, waardoor sneller slijtage en/of pluizen kan ontstaan.
Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Een wol-allergie is zeldzaam. In wol zit lanoline, dit is een natuurlijk waslaag die het schaap beschermd tegen de regen. Deze lanoline kan allergische reacties veroorzaken. Ook mensen met astma of hooikoorts kunnen last hebben van wol.
Het is een stevig weefsel. Het kan tegen weer en wind, maar zolang het aan het schaap zit komt het natuurlijk niet in aanraking met zeep en warm water. En de combinatie van wol met warm water en zeep hebben we gezien kan leiden tot vervilten.
Wol is een natuurlijke, hernieuwbare grondstof die afkomstig is van de vacht van schapen. Wol is 100% natuurlijk, ademend en superzacht.
De wetenschap achter wol
Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat slapen onder wol zorgt voor een langere en diepere slaap dan slapen onder een donsdeken en/of synthetisch materiaal. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die je elke nacht verliest (gemiddeld 1 liter) en hoe jouw dekbed daar op reageert.
Wol is het ideale product om op èn onder te slapen. Door de unieke eigenschappen van dit materiaal wordt de ideale temperatuur gecreëerd, zowel tijdens koude als warme nachten. Dankzij de vochtregulerende en ventilerende werking wordt een droog slaapklimaat gecreëerd.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Wol is eigenlijk de stof die het warmst is. Het isoleert beter dan anders soorten textiel waardoor het warmer is. Andere stoffen die je lichaam ook goed warm houden zijn: Fleece.
Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend.
Dat wol kriebelt wordt dus grotendeels veroorzaakt door de dikte van de vezel. Om wel te genieten van de voordelen van wol maar niet het gekriebel te ervaren, kun je het beste een wolsoort kopen met een minder dikke vezel. Alpacawol en Merinowol zijn soorten die nauwelijks tot niet kriebelen.
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
Alternatieven voor wol zijn onder andere katoen, flanel, synthetische vezels en ramievezel. Veganisten gebruiken vaak garen zoals: Acrylgaren van huismerken of Stylecraft special DK.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken.
Een schapenvacht is van nature warmte regulerend en daarom juíst een vier seizoenen product. Denk bijvoorbeeld aan je dekbed vulling, grote kans dat deze uit schapenwol bestaat, en hier slaap je ook het hele jaar onder.
Was ik wolwas altijd op een koud programma? Beter niet. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.
Minerale wol heeft een hogere ontbrandingstemperatuur dan EPS of PUR, maar ook glaswol ontbrandt rond de 700 °C, en steenwol bij 1100 °C. Bij een volledig ontwikkelde brand kunnen temperaturen oplopen tot 1200 °C.