Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Als je nerveus bent elke keer als hij in de buurt is, dan is het liefde en geen vriendschap. Als je niet nerveus bent elke keer als hij in de buurt is, dan is het vriendschap en geen liefde.
Wissel van de wacht. Verhalen over vrienden en vriendinnen die in ons leven kwamen, en die bleven of weer weggingen: we hebben ze allemaal. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit heel normaal is. Sociologen van de universiteit van Utrecht ontdekten dat onze vriendenkring zich om de zeven jaar vernieuwt.
Vriendschappelijke liefde
Goede vriendschap is natuurlijk een platonische vorm van liefde: je ervaart het met je beste vrienden. 'Binnen de vriendschap kennen jullie elkaar door en door ', zegt Pharaon. Kort samengevat: je geeft heel veel om de ander en er is een basis van vertrouwen.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Grens tussen vriendschap en relatie vervaagt
Volgens Stinson laten deze bevindingen zien dat ons 'traditionele' beeld van relaties niet altijd klopt. Ze legt uit dat we veelal denken dat we bij een eerste ontmoeting romantische gevoelens ervaren. Maar volgens de onderzoeker kun je ook langzaam naar elkaar toegroeien.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Elk jaar dat je iemand niet in levende lijve ziet neemt de emotionele band met vijftien procent af, zegt Dunbar. Dat is ook de reden waarom vriendschappen verwateren. Omdat er geen tijd is om elkaar te zien en hoe minder vaak je elkaar ziet, hoe minder sterk de emotionele band.
“Dat het noodzakelijk is dat je aan het begin superverliefd op elkaar bent, bijvoorbeeld, en dat het anders niet gaat werken. Dat klopt gewoon niet. Verliefdheid kan ook langzaam groeien.
Zó ontstaan de meeste relaties
Als je elkaar al compleet hebt gefriendzoned, zit het er misschien niet in. Maar uit een studie van de Canadese University of Victoria blijkt toch echt dat de meeste relaties voortkomen uit een vriendschap. Aan het onderzoek deden zo'n 1900 mensen mee die al een tijdje bezet waren.
Waar het om draait in een vriendschap is respect en vertrouwen. Je moet er vanuit kunnen gaan dat je jezelf mag zijn bij de ander en hem of haar alles toe kunt vertrouwen. Zodra daar een scheurtje in ontstaat, gaat het doorgaans bergafwaarts met de vriendschap.
Het contact stapje voor stapje verminderen, zodat de ander minder gekwetst wordt en misschien ook wel minder opmerkt. Langzaam afstand nemen kost meer moeite en energie, maar heeft als voordeel dat je de vriendschap op een later moment in je leven nog opnieuw leven kan inblazen.
Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God. Zorgen dat er geen verdeeldheid heerst. Geen wrok meer, geen onenigheid, Moge Christus in ons midden zijn.
“Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren." Kortom, ook al is je date niet je type, toch kan je er nog pardoes voor vallen.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Een echte vriend laat jou je kleine fouten maken, maar is eerlijk op momenten dat het belangrijk is. Dit verwacht hij ook van je terug. Ieder mens heeft wel een eigenschap die een ander wellicht minder kan waarderen. Jouw vriend kent jou door en door dus ook de minder leuke kanten.
Je kan de liefde niet zomaar uitzetten en een gebroken hart doet pijn, maar het komt goed. Als je je verliefdheid wilt stoppen, richt je je op al het moois wat je nu hebt. De liefde zal ook jou vinden en dan zal deze verliefdheid niets meer dan een herinnering zijn.
Hoe lang een dergelijke verslaving duurt
Als je een relatie met iemand krijgt, is er een fase waarin je enorm verliefd bent. We hebben het dan over tussen de 9 maanden en 2 jaar. Meestal ligt die periode rond het jaar. Daarna nemen de liefdesstofjes gewoon af.
Je kunt je verliefdheid sturen. Een aantal psychologen denkt dat je, door bepaalde oefeningen te doen, je gevoel van verliefdheid kunt sturen. Wat super handig zou zijn, om bijvoorbeeld opnieuw verliefd te worden als je al heel lang een relatie hebt. Of om die ex nou eens uit je hoofd te zetten.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer. En er zijn zoveel theorieën over.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.