Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Cortado: een espresso met warme melk. Caffè panna: een espresso met slagroom. Caffè lungo: een grote espresso die langer doorloopt.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd).
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Latte macchiato betekent letterlijk 'gevlekte melk'. Een toepasselijke naam, want deze heerlijke koffievariatie bevat meer melk dan koffie. Maar geen zorgen, door het gebruik van krachtige een espresso komt de smaak van koffie zeker goed tot zijn recht.
De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso. Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Het kan heel simpel: Buongiorno, un caffè (..) per favore. Wanneer je het wat netter wilt zeggen, kun je de condizionale van volere gebruiken (ik zou willen): Buongiorno, vorrei un caffè (..) per favore. Italianen ontbijten niet zo uitgebreid als wij dat doen, vaak bestellen ze bij de bar naast hun koffie iets zoets.
Zo bestel je koffie
In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie. Een koffie ís daar namelijk een espresso. Natuurlijk bestaan er legio varianten op de caffè, en die zijn inmiddels ook in Nederland ingeburgerd.
Zwarte koffie (espresso of expresso, Franse stijl)
Espresso is een fijngemalen koffie die onder een druk van 9 bar met water wordt overgoten. De extractietijd van de espresso moet tussen 20 en 25 seconden liggen.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Hoe roep je een ober in Italië? Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken.
Doppio. Doppio betekent dubbel. Dit is dus een dubbele espresso.
Koffie in Italië: Caffè, Cappuccino, Latte Macchiato en meer verschillende soorten.
Dan is een doppio precies wat je zoekt. 'Doppio' is het Italiaanse woord voor dubbel. Je krijgt dus twee keer zoveel espresso, waardoor je nog langer van je koffie geniet. Deze drank is zo populair dat de dubbele espresso op veel plekken de standaard is, ook in Italië.
Hoe krijg je precies wat je wilt hebben? Un café: de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
De gemiddelde prijs ligt inmiddels rond de 1,10 euro, maar de regionale verschillen zijn groot. Zo is koffie ten zuiden van Rome nog vrijwel overal voor 1 euro te verkrijgen, net als in veel buurten van de hoofdstad zelf.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
Begin je aan het avondmaal of ga je even langs een bar, dan wordt er meestal een espresso gedronken. Italianen die echt geen behoefte hebben aan slaap en de hele avond willen blijven springen bestellen nog wel eens een americano. Deze koffie bevat ook meer cafeïne dan een espresso.
Je leest overal dat cappuccino een Italiaanse drank is, maar oorspronkelijk is ontstaan in Oostenrijk.
Na zware maaltijden gebruiken ze een warme drank, die helpt de maaltijd goed te verteren, zoals espresso. Melk wordt gezien als een product dat zwaar op de maag ligt en zorgt dat het verteringsproces juist langzamer gaat.
De americano is eigenlijk de 'gewone' koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens. Bestel je een 'gewone' koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo.
Ristretto. Een ristretto is een nog kleinere shot koffie als de espresso.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waaraan je een espresso toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.