Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
En als je gedurende langere tijd zeer regelmatig grote hoeveelheden lachgas inademt, kan dat tot een tekort aan vitamine B12 leiden. Dat beïnvloedt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en leidt dus tot bloedarmoede en bovendien tot neurologische schade.
Als mensen extreem veel en vaak lachgas gebruiken kunnen ze een psychose krijgen. Ze zijn dan heel erg in de war, achterdochtig, horen stemmen, hallucineren en kunnen niet meer helder denken.
Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt, hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de mensen die in het laatste jaar lachgas hebben gebruikt krijgen hier last van. Deze klachten kunnen leiden tot de ontwikkeling van 'myeloneuropathie': zenuwschade in het ruggenmerg.
Als je lachgas gebruikt, word je minder helder, lacherig en kunnen dingen er anders uitzien. Lachgas kan ook problemen geven, zoals hoofdpijn, angst, in de war zijn, pijn en geen gevoel in armen en benen of verlamde armen en benen.
Er zijn geen duidelijke signalen waaraan je kunt zien dat je kind lachgas heeft gebruikt. Het is al na een paar minuten uitgewerkt en je ziet dan eigenlijk niks meer aan iemand.
Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt.
Zeker 64 dwarslaesies door lachgas: 'Sommigen nemen 100 ballonnen per dag' Tenminste 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN).
De aerosol van lachgas wordt na inhalatie opgenomen in het bloed via de longcirculatie. Daar zorgt lachgas voor een toxisch oxidatieproces van vitamine B12.
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
Het gebruik van lachgas veroorzaakt een tekort aan vitamine B12. Dat kan schade veroorzaken aan het ruggenmerg, en leiden tot een gedeeltelijke dwarslaesie. Een dwarslaesie wordt veroorzaakt doordat de zenuwbanen in het ruggenmerg onderbroken zijn.
N2O is niet een lichamelijk verslavend middel. Maar het gebruik en het steeds high willen worden, kan wel een verslavend effect hebben. Men vindt een feestje niet meer compleet zonder een paar lachgas ballonnen. Soms loopt de verslaving zo uit de hand dat zelfs ook thuis gebruikt wordt.
Bij minderen of stoppen kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen (soms afkickverschijnselen genoemd). Deze kunnen 3 tot 7 dagen duren. Na 24 uur zijn ze op hun hoogtepunt.
Bij eenmalig excessief gebruik van meer dan 50 ballonnen zijn ongelukken gemeld, maar ook beperkt gebruik kan bijwerkingen hebben. Een op de drie gebruikers meldt ongewenste effecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten. Deze gebruikers geven aan vijf tot tien ballonnen te hebben gebruikt.
Wijziging Opiumwet
Per 1 januari 2023 staat lachgas (distikstofmonoxide, CAS-nummer 10024-97-2) op lijst II van de Opiumwet en wordt daardoor gekwalificeerd als een softdrug [1].
Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt. Je kunt misselijk en duizelig worden. Gebruik van veel lachgas op één gelegendheid bijvoorbeeld meer dan 10 ballonnen) kan leiden tot hoofdpijn de volgende dag.
Het korte antwoord: gebruikers kunnen er blijvend verlamd van raken, aldus Wendy Achterberg, revalidatiearts bij Reade in Amsterdam. “We zijn gespecialiseerd in dwarslaesies en zagen het aantal dwarslaesies door lachgas explosief stijgen.”
Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte (en soms sterke) roes en is na 1 tot 5 minuten uitgewerkt. Als lachgas geleidelijk wordt ingeademd is het effect minder sterk, als een ballon in één keer wordt geïnhaleerd is het effect sterker.
Het risico op lichamelijke afhankelijkheid is klein. Alleen wanneer je over een langere periode (maanden tot jaren) structureel grote hoeveelheden lachgas gebruikt (meer dan 10 ballonnen per dag) loop je risico en kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het gebruik van lachgas.
Rijden onder invloed van lachgas
Lachgas is momenteel opgenomen in de lijsten van de Opiumwet. Vanaf 1 januari 2023 bent u ook strafbaar als u wordt aangehouden met lachgas in uw auto.
Een woningcorporatie start een procedure tegen een huurder die tientallen flessen met lachgas in zijn huis had opgeslagen. Er is echter geen expliciet verbod op het bewaren van lachgas in een woning.
De politie laat onderzoeken of het mogelijk is het gebruik van lachgas op te sporen in ademlucht. Op die manier kunnen gebruikers van lachgas die aan het verkeer deelnemen, straks beter worden aangepakt.
Geluiden kunnen anders klinken en je kunt daardoor een lachbui krijgen. Vandaar de naam 'lach'gas. Het effect houdt enkele minuten aan. Lachgas wordt niet gemetaboliseerd en verlaat het lichaam in enkele minuten.
Lachgas is een gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote lachgastankjes. Het gas wordt bijna altijd in een ballon gespoten.