Mannen hebben sneller last van lichaamsgeur omdat ze meer uit hun apocriene klieren zweten dan vrouwen, ook al hebben vrouwen in totaal meer zweetklieren. Bepaalde soorten voedsel als curry, knoflook of kruiden, alcohol en sommige soorten medicijnen kunnen ons zweet een onaangename geur geven.
Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. Spicy voedsel met veel ui en knoflook kan er ook voor zorgen dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën. Op de handen heb je er veel minder', legt Callewaert uit. 'Die zijn droger en zouter, waardoor bacteriën er niet zo graag zitten.
Er zijn twee soorten zweetklieren, de apocriene en de eccriene. De apocriene klieren (in de oksel en areola mammae) veroorzaken in de oksel zweetlucht. Als het zweet daar het huidoppervlak bereikt, is het reukloos, maar huidbacteriën breken het af tot aromatische korte-keten-vetzuren, welke de geur veroorzaken.
Dit kan het geval zijn wanneer zweet een reactie aangaat met bacteriën. Dit veroorzaakt de klassieke 'zweetlucht' en kan verholpen worden met een frisse douche. Echter hoeft een stinkgeur in de oksels niets te maken te hebben met hoe vaak de oksels gereinigd worden.
Als toevoeging op regelmatig douchen zijn er producten die speciaal ter bestrijding van de lichaamsgeur zijn gemaakt. De meest bekende producten die dit doen zijn deodorant en antiperspirant, welke beide onder de oksel worden aangebracht.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Iedere dag douchen zorgt voor een lekkere lichaamsgeur. Nu is het wel belangrijk dat je niet te heet of te lang doucht, dit zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt. Wat je dan wel moet doen volgens wetenschappers? Gewoon even één à twee minuten onder een lauwe douche gaan staan.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Bij veel mensen is dit een gevolg van erfelijke belasting. Bij Secundaire Hyperhidrosis zweet het lichaam overmatig als gevolg van een fysiek of psychisch probleem. Denk hierbij aan oorzaken als overgewicht, de overgang, medicijngebruik of ziekte. Enkel het probleem aanpakken kan een mogelijke oplossing bieden.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Zweet uit apocriene zweetklieren is aanvankelijk geurloos maar kort nadat het zweet aan het oppervlak van de huid is terechtgekomen wordt het door bacteriën op de huid (met name corynebacteriën) omgezet in onaangenaam ruikende stoffen zoals boterzuur en capronzuur.
Erfelijkheid. De lichaamsgeur wordt grotendeels bepaald door MHC-moleculen. Deze zijn genetisch bepaald, en spelen een grote rol bij de immuniteit van organismen.
Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui. Lichaamsgeur wordt dus veroorzaakt door de afscheiding van de bacteriën die zich met ons zweet voeden. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat in de pubertijd begint.
"Ziekte, angst en blijdschap kun je allemaal ruiken door middel van lichaamssappen", zegt Sanne. "Ons eigen zweet vinden we vaak niet stinken, omdat we gewend zijn aan de geur. Je neus went heel snel, vandaar ook dat je parfum niet meer goed ruikt vijf minuten nadat je het hebt opgespoten.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Hoe komt het dat mijn kleding muf ruikt? Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt.
Citrus. 'Sinaasappel, grapefruit en citroen zijn allemaal geuren die motiveren en energie geven,' aldus Cynthia LaBonte van Newport Aromatherapy. 'De topnoten gaan direct via onze neusholte naar ons hoofd en zorgen ervoor dat we ons beter, fitter en zelfs zelfverzekerder voelen.
Adem in een plastic beker en ruik
Toch is deze methode weinig betrouwbaar. Je kunt je adem, net als andere luchten, niet goed 'vangen', omdat deze vervliegt. Bovendien, zoals eerder gezegd, kun je je eigen geur erg slecht waarnemen.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. De bacteriën maken van etensresten gassen die vies ruiken. Poets uw tanden en kiezen goed. Gebruik tandenstokers of flosdraad.
Bacteriën produceren de stank
Nee, vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken.
Door lichamelijke omstandigheden kan een tekort aan vet- of glucoseverbranding ontstaan. Hierdoor kan je lichaam overgaan naar een andere energiebron, zoals eiwitten. Door de verbranding van eiwitten ontstaat echter een bijproduct… ammoniak! De geur is vergelijkbaar met urine of kattenpis.