Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord. Gratis wifi vind je slechts bij enkele buitenlandse luchtvaartbedrijven, waaronder JetBlue Airways, Emirates, Qatar Airways, Aer Lingus en Air New Zealand.
Sinds 2014 is het in de EU niet meer verboden om elektronische apparaten te gebruiken in het vliegtuig. Om storingen en ruizen te voorkomen is het wel de bedoeling om de apparaten op vliegtuigstand te zetten, dit moet sowieso tijdens het opstijgen en landen.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
Op dit moment biedt KLM wifi aan op intercontinentale vluchten. De beschikbaarheid van internet aan boord wordt langzaam uitgebreid naar Europese vluchten. Op sommige intercontinentale vluchten kunnen passagiers straks gratis gebruik maken van snelle wifi.
De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken. Netflixen zit er bij veel airlines helaas nog niet in, al bieden sommigen wel streampakketten aan.
U kunt tijdens de gehele vlucht gebruikmaken van onze gratis Message pass op alle vluchten binnen Europa met WiFi-toegang. Hiermee verstuurt en ontvangt u tekstberichten via WhatsApp, Messenger, WeChat en vergelijkbare services.
De snelheid van internet in het vliegtuig is lang niet zo snel als op vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken. Lekker Netflixen zit er bij veel airlines helaas nog niet in, al bieden sommigen wel streampakketten aan.
Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord. Omdat het best duur is om de technologie aan vliegtuigen toe te voegen en aan te bieden, moet je meestal betalen voor het gebruik.
Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Corendon, Transavia en TUI mag je de opladers ook gewoon gebruiken in het vliegtuig.
Vliegtuigfabrikanten hebben genoeg maatregelen getroffen om de cockpit te beschermen tegen ongewenste straling. 'Maar in de luchtvaart kennen we een veiligheidscultuur. Ook al is het risico nog zo klein, veiligheid gaat altijd voor. En dus is de vliegtuigmodus verplicht.
Telefoons verstoren inderdaad de communicatie van vliegtuigen. Volgens een piloot die zijn hart lucht op Airlineupdates.com is dit niet direct gevaarlijk, maar vooral heel irritant voor de piloot.
Kortom, het schakelt de mobiele, Bluetooth- en wifi-verbindingen van je telefoon, tablet, laptop of andere gadgets uit. Passagiers mogen nu wifi en Bluetooth inschakelen terwijl een apparaat in de vliegtuigmodus staat, maar zorg ervoor dat de mobiele verbinding nog steeds is uitgeschakeld.
Als je met KLM of Transavia naar een vakantie of zakelijke bestemming vliegt kun je ook radio luisteren. Een geselecteerd aantal zenders is op grote hoogte te beluisteren met een inflightprogramma.
Je kunt de vliegtuigmodus gebruiken om de draadloze functies op je apparaat uit te schakelen terwijl je in een vliegtuig vliegt.
Hoe werkt het? Aan boord gaat u naar het KLM Portal, met interessante gratis informatie. Wanneer het toestel een bepaalde hoogte heeft bereikt, kunt u een WiFi voucher aanschaffen en deze meteen gebruiken om te kunnen mailen, chatten en internetten. De kosten bedragen circa twintig euro per vlucht.
KLM is bekroond met de APEX World Class Award 2022 als beste luchtvaartmaatschappij voor passagiers. Deze award is de nieuwe én hoogste categorie die APEX wereldwijd toekent in de luchtvaart. Het betekent een bijzondere erkenning voor prestaties op thema's als veiligheid, welzijn en duurzaamheid.
Uw telefoon opladen
Raakt uw batterij vaak leeg tijdens lange vluchten? Dan hebben we goed nieuws; op de meeste intercontinentale vluchten is er een USB-A-aansluiting.
Zodra je aan boord bent, kun je je aanmelden op het onboard-intranet. Let er wel op dat 'flightmodus' is ingeschakeld. Maak vervolgens verbinding met het wifi-netwerk “Corendon AirFi”, scan de QR-code op de basis menukaart bij ''stap 1 - wifi connect'' en dan opent het Corendon intranet vanzelf. Veel plezier!
Voor velen is het nauwelijks denkbaar om offline te zijn in de langeafstandsvlucht. De luchtvaartmaatschappijen naar de VS hebben dit erkend en hebben hun vliegtuigen geüpgraded met internet. Internet in het vliegtuig is niet meer ongewoon en ook betaalbaar.
De reden dat de cabineverlichting uit gaat is dus uit veiligheidsoverwegingen. De belangrijkste reden is dan ook dat je ogen aan het donker wennen. Mocht er namelijk iets mis gaan, dan valt de stroom uit zodra de motoren stilstaan. Het enige wat dan brandt is de noodverlichting (gangpad en licht bij de uitgangen).
Hoewel KLM bekend staat tolerant om te gaan met de hoeveelheid handbagage, en men meestal niet moeilijk doet om een tasje extra, lijkt hier nu verandering in te komen. Zowel tijdens het inchecken als boarden zal er strenger gecontroleerd worden op de hoeveelheid handbagage.
Op een vliegtuig vinden we twee soorten verlichting: rode of witte knipperlichten, 'anti-collision'-lichten geheten, en vaste verlichting, 'positieverlichting', rood aan het uiteinde van de linkervleugel, groen aan het uiteinde van de rechtervleugel en wit aan de staart, zodat een waarnemer de vliegrichting kan bepalen ...
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.