Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
De middagpauze. Om twaalf uur 's middags laat hij echter alles uit zijn handen vallen en gaat hij uitgebreid eten. Deze middagpauze tussen twaalf en twee uur is heilig voor de Fransen. Dan moet je hem niet lastig vallen!
Openingstijden. Open van 9.00 uur tot 19.00 uur (behalve zondag). In kleinere plaatsen sluiten de winkels vaak tussen de middag van 12.30 uur tot 14.30 uur. In de grotere steden zijn supermarkten vaak de hele dag op zondag geopend.
De Franse cultuur kent een aantal tradities en etiquette in het dagelijkse leven. Bij het begroeten is het geven van een hand heel gewoon. Bijvoorbeeld in een garage geven de autoverkopers en klanten elkaar een hand tijdens de begroeting. Vrienden en bekenden geven elkaar twee lichte kussen op de wang.
Frankrijk kent sinds 2000 een 35-urige werkweek. Dit is ingesteld door de 'loi Aubrey'. Er zijn relatief veel feestdagen in Frankrijk en bovendien hebben veel bedrijven veel vakantiedagen.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Frankrijk: vragen kost niks
Le carafe d'eau kost niks en als de bediening vergeet om hem op tafel te zetten kun je er met een gerust hart om vragen want het verschijnt echt niet op de rekening. Maar let wel even op als je in een van de toeristische hotspots gaat zitten.
Een hypermarché is de Franse benaming voor extra grote supermarkten, met minstens 2.500 m2 oppervlakte. Zelfs al zijn ze een slagje kleiner en mogen ze slechts supermarché heten, dan nog zijn de supermarkten op het Frans platteland vaak van indrukwekkend formaat.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Frans ontbijt
Het liefst met een café au lait (koffie met veel melk) en iets zoets. Broodjes als pain au chocolat, oftewel een chocoladecroissant, zijn dan ook erg populair als ontbijt in Frankrijk. Maar ook de eclair, een zoet broodje dat gevuld is met pudding of room, is een geliefde keuze.
Je kunt het bedrag van de taxirit in Frankrijk naar boven afronden. In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven.
Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
Zij vinden hun heil bij de neutraliserende werking van kaas. Dit eet je dus dus helemaal aan het einde van de avond. Daarbij schenken de Britten port bij hun kaas en is dat het laatste wat je op een avond moet proeven, dus dat mag niet worden verpest door de zoete smaak van een dessert er achteraan.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders. Over het algemeen drinken wij zelf dan ook gewoon uit de kraan als we in een vakantiehuisje, in een hotel of op een camping verblijven.
Een typisch Frans drankje is natuurlijk champagne.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
De Spanjaarden noemen het aioli, in Frankrijk wordt het aïoli genoemd. Hoe je ook besluit het te schrijven, de smaak van deze pittige knoflooksaus is natuurlijk altijd een winner.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.
Niet verrassend drinkt 99% van de Fransen gemiddeld 28,6 keer per maand gewoon water. Sappen en siropen (aangelengd met water) staan op de tweede plaats van de meest gedronken dranken.