Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
De CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel van een koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik.
Elektriciteitsbranden blussen met een CO2-blusser
Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand.
De CO2 brandblusser kent een aantal gevaren waar je rekening mee moet houden. Temperatuur van ongeveer -80°C. Door een temperatuur van -80°C loopt men snel ernstige brandwonden op. Raak daarom nooit de expansiekoker aan en richt niet op mensen en dieren.
Kou van een CO2 blusser is wel gevaarlijk
In sommige omgevingen worden ook CO2 blussers gebruikt. Deze hebben een aantal voordelen, maar ook een groot nadeel: de CO2 is ontzettend koud. Komt je huid hiermee in aanraking, dan loop je het risico op ernstige brandwonden. Blus dan ook nooit een persoon met een CO2 blusser.
Nadelen CO2 blussers:
Verdrijft zuurstof en is verstikkend voor de blusser. Doordat het maar 1,5 keer zwaarder is dan lucht verwaait het. Kan brandwonden vooroorzaken bij aanraking met de huid. Dooft wel de vlammen maar niet de gloedbranden.
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas.
Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand.
CO2-blusser herkennen
Als je gaat blussen is het de bedoeling dat je de slang bij het handvat vasthoudt, omdat het CO2-gas tijdens het blussen erg koud wordt (tot -80 graden).
CO2 brandblussers worden ook wel koolzuursneeuwblussers genoemd en laten bij gebruik geen resten achter. Dit type blusser is hiermee uitermate geschikt voor het blussen van vloeistof branden en voor het doven van branden in ruimtes met kostbare elektrische apparatuur.
brandblussers onder permanente druk en CO2-brandblussers 10 jaar goed zijn en blussers met intern patroon 20 jaar; finaal enkel een getrainde expert uitsluitsel kan geven of een brandblusser al dan niet nog bruikbaar is.
CO2 blusser voor elektrische apparaten
Door de speciale spuitmond bevriest het gas en ziet het eruit als sneeuwvlokjes. De sneeuwvlokjes zorgen voor de worplengte, de blusafstand is ca. 1,5 meter. Aangebracht op de brand verdampen de sneeuwvlokken en verdringen de zuurstof waardoor de brand wordt gedoofd.
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
CO2-brandblussers – de risico's
Het grootste gevaar met CO2-blussers is dat bij het gebruik in kleine ruimten verstikkingsgevaar ontstaat. We komen ook vaak CO2 blussers tegen op onlogische plekken waar voornamelijk brandrisico A aanwezig is, terwijl deze blussers enkel zo'n brand (tijdelijk) zullen uitblazen.
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand
Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
De poederblusser is geschikt voor de bestrijding van vaste stofbranden, vloeistofbranden en gasbranden. De poederblusser wordt daarom ook wel 'ABC-blusser' genoemd, naar de verschillende brandklassen. Poederblussers kom je veel tegen. Ze zijn effectief doordat ze de werking van zuurstof op de brandbare stof verstoren.
Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan. De meeste brandblussers zijn te gebruiken voor het blussen van meerdere soorten brand. Ook de in de blusser aanwezige blusstof speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van het juiste blusmiddel.
Automatische brandblusser
Een brand kan ook ontstaan op een plek waar u het niet meteen door heeft of als u weg bent, bijvoorbeeld bij de wasdroger of in de meterkast. Op die plekken kunt u een automatische brandblusser neerzetten. Deze brandblusser begint automatisch met blussen als die in aanraking komt met vuur.
De draagbare schuim brandblussers zijn erkende brandblussers met Rijkskeurmerk. De automatische brandblussers dienen voor plaatsing bij de omvormer. Met beide soorten brandblussers is brand vanuit de omvormer, de monitoring unit en bekabeling van zonnepaneel installaties veilig te blussen.
Een brand die is ontstaan in een meterkast of een elektrische installatie mag nooit met water worden geblust. Dit omdat water en elektriciteit niet samen gaan, water geleidt namelijk de elektriciteit. Dit creëert het gevaar dat je onder stroom kan komen te staan.
CO2 is niet brandbaar. Maar het kan wel gevaarlijk zijn: door de hoge druk in de CO2 fles kan er, als de CO2 zeer snel vrijkomt, een enorme kracht ontstaan. Daarnaast kan CO2 ook zware vrieswonden veroorzaken als het in een hoge dosis op je lichaam terechtkomt.
Poederblussers zijn niet geschikt om personen mee te blussen. Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen, oftewel vaste stoffen en vloei- stoffen.
Een groot nadeel van poederblussers is de grote nevenschade die ontstaat door het bluspoeder bij gebruik. Het zout wat in deze blussers zit gaat zich hechten aan printplaten en andere materialen die gevoelig zijn voor oxidatie. Met grote schadeposten als gevolg. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking.