Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Medicijnen en babyvoeding in handbagage
Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen.
Vraag bij uw apotheek een overzicht van uw medicijnen aan. Dit overzicht heet: medicijnpaspoort. Hierin staan alle gegevens over uw medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als u naar de dokter of apotheek moet op uw reisbestemming.
Houd rekening met een verwerkingstijd van de verklaringen van enkele weken!
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Waar haal ik een Europees Medisch Paspoort? Je huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het Europees Medisch Paspoort is opgesteld in 11 Europese talen.
Een medicijnpaspoort, ook bekend als geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort, is een papier of digitaal "paspoort" dat de belangrijke medische informatie van de houder toont, zoals ziekte, aandoeningen, medicatie, belangrijke heelkundige ingrepen, contactgegevens van artsen, specialisten, familie en ...
Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage? Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Gaat u op reis naar het buitenland en gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan moet u bij het CAK een schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Indien u veel medicijnen gebruikt kunt u gebruik maken van de Medicijnkaart. De Medicijnkaart is een automatisch verpakte kaart met uw naam en adres en (optioneel) uw pasfoto en alle medicijnen die u bijvoorbeeld gedurende een week lang gebruikt.
Farmacogenetisch profiel
Je kunt ook voor meerdere medicijnen in één keer onderzoek laten doen. Dan krijg je een farmacogenetisch profiel of DNA-paspoort. Daarin staat of je varianten in je genen hebt die ervoor zorgen dat sommige medicijnen sneller of juist minder snel door je lichaam opgeruimd worden.
Van de door uw meoder gebruikte medicatie zijn er een drietal medicijnen die een interactie aan kunnen gaan met diclofenac. Dit zijn marcoumar, seroxat en sotalol. Diclofenac kan de werking van de bloedverdunner marcoumar versterken. Hierdoor is er een grotere kans op het optreden van bloedingen.
Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Reisdocumenten binnen Europa
Reist u binnen de Europese Unie, dan heeft u een identiteitskaart of paspoort nodig. Dit geldt niet alleen wanneer u de grens oversteekt, bijvoorbeeld via een luchthaven.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar andere medicijnen, zoals slaappillen, ADHD-medicatie, kalmeringspillen of sterke pijnstillers, vallen onder de Opiumwet. Daardoor is het verboden om zulke middelen als toerist bij u te hebben of te gebruiken in het buitenland.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of 'waardedragers' zoals goud en gouden munten.
Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.
Handbagage is de bagage die je bij je mag houden in het vliegtuig, zoals rugzakken, handtassen, trolleys, laptoptassen en tassen voor camera's.