Bestrijding in de zin van een middel toevoegen aan de grond om aaltjes te doden kennen we binnen de biologische landbouw niet. Er worden wat successen geboekt met biologische grondontsmet- ting, waarbij grote hoeveelheden vers organisch materiaal de grond in wordt gewerkt en afgedekt met luchtdichte folie.
Welke aaltjes bestrijden? Voor een aantal schadelijke aaltjes kunt u bij ons terecht voor de beste bestrijdingsmiddelen. Koop Pireco Bodem Aaltjes Korrels 2500 gr en verdelg het wortelknobbelaaltje.
Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven. Bij bladtoepassing overleven de aaltjes meestal maar enkele dagen. Dat komt omdat ze niet tegen zonlicht kunnen en op een blad snel uitdrogen.
Voordelen van natuurlijke bestrijding met aaltjes
De natuurlijke vijanden die schadelijke insectensoorten 100% natuurlijke bestrijden. Volledig onschadelijk voor mens, dier, plant of bodem. Kunnen zelf geen plaag vormen. De ideale methode om huis en tuin doeltreffend en ecologisch te beschermen.
Slechts een klein aantal soorten is schadelijk voor planten en veroorzaakt plantenziekten, ook wel plantparasitaire aaltjes genoemd. In Nederland komen ruim 1.200 soorten aaltjes voor. Daarvan zijn er ongeveer 100 schadelijk voor planten, ook wel plantparasitaire aaltjes genoemd.
Het knoflookextract bevat een organische zwavelverbinding die beschermt tegen aaltjes (nematoden) in wortelen en zo de schade door de aaltjes vermindert. 'Groene middelen' hebben minder risico voor mens, dier en milieu en er is minder kans op resistentie.
Pas ze toe op een bewolkte dag of bij valavond. Combineer geen kunstmeststof met aaltjes want hierdoor zullen de aaltjes sterven.
De nematoden kunnen worden gebruikt wanneer de eitjes van de processierupsen zijn uitgekomen, dit gebeurd over het algemeen eind maart/begin april. Om een maximaal effect te behalen raden we je aan de behandeling binnen twee weken nogmaals te herhalen.
De nematoden dragen een bacterie bij zich die de engerlingen van binnen uit aantast en dood. Geïnfecteerde engerlingen sterven binnen enkele dagen. De aaltjes vermenigvuldigen zich in de engerling en de nieuwe generatie gaat vervolgens in de bodem op zoek naar een nieuw slachtoffer.
Zet de aaltjes 's ochtends of 's avonds uit wanneer er geen zon is aangezien de aaltjes slecht tegen UV-licht kunnen. Het uitzetten van de aaltjes kan gewoon met een gieter en het mengen van de aaltjes kan je het beste in emmers doen. De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden.
Verspreiding aaltjes
Rondwormen kunnen verspreid worden door landbouwmachines, verontreinigde grond, plantmateriaal, dieren of insecten. Zo maakt de dennenhoutnematode Bursaphelenchus xylophilus gebruik van boktorren van het geslacht Monochamus voor de verspreiding.
Tagetes afrikaantjes bonita worden veel gebruikt ter bestrijding van aaltjes (nematoden) en stikstof productie. Pratylenchus penetrans is een vrijlevend wortellesieaaltje.
Aaltjes zijn ontzettend effectief in het bestrijden van plagen als rouwvliegjes, slakken, mieren, motten, rupsen, pissebedden en nog meer. Ontzettend veel dus. Het zijn allemaal verschillende soorten aaltjes met elk hun eigen taak. Er wordt gesproken over schadelijke en nuttige aaltjes.
Voor een prima resultaat verdeel je de aaltjes 2 keer met een tussenperiode van 6 weken. De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken.
Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.
De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is vooral bekend als effectieve bestrijder van de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende parasitaire wormen (Nematoden) die minuscuul klein zijn en onzichtbaar voor het oog.
Wil je dus voorkomen dat engerlingen in je gazon komen, plaats dan preventief sterk geurende planten en kruiden in je tuin, zoals bijvoorbeeld citroenkruid en knoflook. Engerlingen zijn niet dol op die geur, en zullen zich verplaatsen.
Engerlingen in het gras brengen schade met zich mee. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Echter zal de grootste schade aan het grasveld ontstaan door de vogels die de engerling als lekkernij zien.
De emelt maakt deel uit van de natuurlijke kringloop. Wanneer er overlast ontstaat is er dus ergens een verstoring in de kringloop waardoor er dus niet genoeg natuurlijke vijanden zijn. De egel, mol en spitsmuis zijn natuurlijke vijanden van de emelt.
In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar emelten. De aaltjes blijven maximum 6 weken actief in de grond op voorwaarde dat de grond vochtig blijft en de bodemtemperatuur meer dan 12°C bedraagt.
Wanneer zie je resultaat? Wanneer je de aaltjes aan je bodem hebt toegevoegd, is het proces als het ware begonnen. De aaltjes gaan nu op zoek naar het plaaginsect dat zich in jouw tuin bevindt. In principe gebeurt dit in veel gevallen al binnen een aantal uren.
ECOstyle Aaltjes - tegen engerlingen - Welkoop.
Een product tegen Engerlingen is Merit Turf van Bayer. Het is een chemisch product met imidacloprid als werkzame stof. Dankzij deze werkzame stof wordt het zenuwstelsel van de larven verdoofd en vallen langzaam alle lichaamsfuncties uit totdat de Engerling dood gaat.
Hoe werken aaltjes tegen engerlingen? De aaltjes hebben in hun darmkanaal specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de larven. De aaltjes zoeken een engerling op, dringen deze binnen en laten de bacteriën los. Deze bacteriën doden de engerling binnen enkele uren en vermeerderen zich.
Hoe kunt u emelten bestrijden? Voor de bestrijding van emelten is het inzetten van de natuurlijke vijand van deze larven de enige optie. Chemische bestrijding is inmiddels niet meer toegestaan. Nematoden oftewel aaltjes zijn deze natuurlijke vijand en uitgezet in het gazon gaan zij op zoek naar de emelt.