In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Bij de DM in Duitsland kun je kijken naar goedkope merken als Balea. De gemiddelde shampoo is daar €0,65.
Zo bespaar je in Duitsland:
Koop bij grote drogisterijen en supermarkten, het aanbod is er groot en de prijzen laag. De DM-drogisterij is goedkoop, net als Rossmann, Kaufland, Edeka, Kaufman, Marktkauf, Lidl en Aldi.
De douche spullen, parfums en andere verzoringsproducten zijn gewoon veel goedkoper in Duitsland.
Vooral drank is goedkoper
Een kleine winstwaarschuwing: lang niet alle producten zijn in Duitsland goedkoper. "Het hangt er heel erg af van wat je koopt. Bier, wijn, sigaretten, frisdranken: dat zijn bij uitstek producten die wat goedkoper zijn", zegt Thom Opheikens, economieredacteur bij de NOS.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper. In Frankrijk zijn niet-alcoholische dranken dan weer 11% goedkoper dan bij ons.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Of er in Nederland veel plek is voor Duitse (discount)drogisterijen betwijfelt Koelemeijer. Hier hebben Etos (van Ahold Delhaize) en Kruidvat (van A.S. Watson) een sterke positie, geeft ze aan.
Bij de ReWe aan de Friedrich-Ebert Straße is het prima boodschappen doen. Dreft afwasmiddel heet daar bijvoorbeeld Fairy en kost slechts €1,25 voor 450 ml.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
"In Duitsland is dezelfde zonnebrandcrème veel goedkoper. Daar zie je de échte prijs van het product en hebben ze nauwelijks aanbiedingen. De Nederlandse consument vindt aanbiedingen nou eenmaal leuk, wat dus een hele rare toestand veroorzaakt." En dan heb je nog de grote prijsverschillen in zonnebrandcrèmes.
Frisdranken uit Duitsland zijn aanzienlijk goedkoper dan de Nederlandse varianten. Het is interessant om te weten dat zelfs Nederlandse Coca Cola niet in Nederland wordt gebotteld, maar in België. Dit betekent dat er eigenlijk geen Nederlandse Coca Cola- en Fanta-producten bestaan.
De prijzen kunnen uiteenlopen van een paar euro bij de A-merken, maar kunnen bij de 'huismerken' toch heel wat schelen. Zeker als je veel van deze producten gebruikt. Als je dus groot doet inkopen met je make-up of gezichtsreinigers, is het wellicht slim om dit in Duitsland te gaan kopen.
Er geldt in Duitsland een algemene legitimatieplicht. Voor Duitsland geldt dat uw paspoort of identiteitskaart nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn wanneer u uit Duitsland vertrekt. In geval van diefstal of verlies kunt u met uw bewijs van aangifte bij de Duitse politie met de trein/bus terugreizen naar Nederland.
Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin. Koelman vindt ook dat er wat moet gebeuren aan het zwerfvuilprobleem, maar denkt niet dat de statiegeldregel zoden aan de dijk zet. "Het is betuttelen tot en met.
Zo liggen de prijzen in de supermarkt in Nederland hoger dan in veel andere landen, maar dat wordt vervolgens weer (deels) opgeheven door kortingsacties. Daardoor is de gemiddelde prijs die de consument betaalt lager dan de prijs op het schap.
Ook komen we graag in Kranenburg, dit ligt tussen de grens bij Nijmegen en Kleve in. In veel gevallen zijn producten wat goedkoper dan in Nederland vanwege het verschillende btw tarief. Dit is niet altijd zo, maar voor drogisterij artikelen sowieso! Ook is het vegan aanbod enorm, zowel op food als non-food gebied.
Gemiddeld kun je er 9% op je boodschappen besparen en zelfs tot 19% als je hoofdzakelijk internationale merken koopt. Vooral brood en graanproducten zijn een pak goedkoper bij onze zuiderburen (34%), net als melkproducten (33%).
Zo is een blikje Coca-Cola in Nederland 1,83, maar in Duitsland 1,03. Nutella is ook 23 cent goedkoper en de Magnums al helemaal: die zijn 1,49 duurder in Nederland.
Hoe duur is kaas in Duitsland? Prijzen in Europa: Nederland 11 procent duurder dan gemiddeld, goudse kaas goedkoper in Duitsland Het prijsniveau in Nederland ligt zo'n 11 procent boven het gemiddelde in Europa.
Een fles gedestilleerd is in België 3 euro goedkoper, in Duitsland kan het wel 8 euro per liter schelen. Oorzaak: de accijnsheffing op alcohol ligt in Nederland beduidend hoger dan in de buurlanden.