De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Hoe snel herstel ik van corona? Het herstel is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Als u milde klachten heeft en thuis kunt uitzieken zal uw lichaam het virus binnen 2 weken opruimen uit het lichaam.
Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
Ik ben besmet met het coronavirus, heb geen of milde klachten en kan nog wel werken. Mag mijn werkgever mij als ziek registreren? Nee, jouw werkgever mag jou niet als ziek registreren. Volgens de overheidsmaatregelen moet je thuisblijven en indien mogelijk thuiswerken.
Immuuncompetent: had slechts milde klachten*: Minstens 7 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij. Immuuncompetent (opname vanwege COVID-19): had matig tot ernstige klachten: Minstens 14 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Als het resultaat van de zelftest positief is en je hebt symptomen, blijf dan thuis tot de belangrijkste symptomen zijn verdwenen.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Bij immuungecompromitteerde personen blijft de viruskweek ook langer dan 1 week positief en deze kan zelfs bij ernstige patiënten die opgenomen waren nog 2-3 weken positief blijven. Het is niet bekend of immuungecompromitteerde personen met alleen milde klachten ook langer dan 1 week nog levend virus uitscheiden.
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.
Door mensen met en zonder COVID-19 te vergelijken, is gevonden dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na COVID-19 diagnose. Dit gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.
Je meet namelijk ook 'los' genetisch materiaal, of kapotte virusdeeltjes. Dat betekent dat een patiënt met die test wekenlang 'positief' kan scoren, zonder dat de patiënt besmettelijk is. Zelfs patiënten die zijn opgeknapt kunnen met de pcr-test positieve testresultaten laten zien.
Positief: 7 dagen isolatie. Isolatie eindigt op dag 7 mits 3 dagen zonder koorts en verbetering van de klachten. Blijf daarna nog gedurende 3 dagen extra voorzichtig. Negatief: Quarantaine mag beëindigd worden.
Een positieve zelftest maakt covid waarschijnlijk, maar er is nog een redelijke kans op een fout-positieve uitslag, dus laat het altijd volgen door een PCR-test bij de GGD. Een negatieve zelftest maakt covid erg onwaarschijnlijk, je hoeft niet ook nog naar de GGD voor een PCR-test.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer. Covid-19 doormaken na volledige vaccinatie noemt men een doorbraakinfectie.
Het is nog steeds van groot belang om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest. Zo wordt voorkomen dat andere mensen worden besmet. De adviezen die mensen nu van de GGD krijgen over het virus en besmetting kunnen online geraadpleegd worden. Het huidige bron- en contactonderzoek komt daarmee te vervallen.
De testuitslag
Dat hangt af van de drukte. Maar meestal ontvang je de uitslag binnen 48 uur. Deze 48 uur gaat in aan het einde van de dag waarop je getest bent. Als de uitslag positief is, word je altijd gebeld door ons.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen kunnen ook via de handen en voorwerpen het virus binnen krijgen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór, tot 5-7 dagen ná het begin van de klachten.
Heb je milde verkoudheidsklachten, zoals een beetje hoesten, niezen, een loopneus en lichte verhoging? Of ruik en proef je opeens niets meer? Laat je dan testen op COVID-19 en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Als je koorts hebt en of benauwd bent, dan is het belangrijk dat ook je huisgenoten thuisblijven.
De kans dat je anderen besmet wanneer je covid-19 hebt, is het grootst in de eerste week dat je klachten hebt. Waarschijnlijk ben je het meest besmettelijk op de dag dat je klachten starten. Vroegtijdige isolatie is dus heel belangrijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.