Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip.
Maar wat is tahin precies? Het is een smeuïge pasta die gemaakt is van geroosterde sesamzaadjes. Je kunt het product ook tegenkomen onder de naam tahini of simpelweg sesampasta. In het Midden-Oosten wordt dit lekkers veel gebruikt in diverse gerechten.
Tahin (ook wel tahini genoemd) is simpelweg een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. De smaak is erg puur, sterk en ideaal als smaakmaker voor gerechten zoals hummus en dressings.
Tahin bevat veel gunstige vetten, vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Sesamzaden zijn rijk aan selenium en calcium, waardoor tahin zeer voedzaam is. Sesamzaden hebben een positief effect op ontstekingen aan de gewrichten en het cholesterolniveau (1, 2, 3). Dit komt mede door de vele antioxidanten (4, 5).
Belangrijke informatie want de kwaliteit kan per regio verschillen. De beste tahin komt uit Ethiopië; deze sesamzaadjes hebben een unieke smaak. Mocht je deze niet in het schap zien staan kies dan voor een tain uit Israël, Palestina of Libanon.
Ongepeld is sesamzaad beige-grijs en geeft het de tahin een donkere kleur, stevige structuur en een wat bittere smaak. Door het behoud van het sesamvliesje, zou deze tahin voedzamer en gezonder zijn. Deze tahin vind je dan ook vaak bij de natuurvoedingswinkel.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet.
Volgens Lima is nog relatief onbekend dat tahini ook lekker smaakt op brood, cracker of toastje. Het bedrijf wil daar met het nieuwe assortiment smeerpasta's verandering in brengen. De tahini's zijn behalve als broodbeleg ook geschikt als ingrediënt in sauzen en dressings.
Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip.
De meeste experts geven de voorkeur aan de lichte variant. Nadia en Merijn (van SOUQ) hameren er bijvoorbeeld op dat enkel de witte, romige geschikt is voor het maken van hummus en ook Ottolenghi's favoriete tahin is eerder licht van kleur.
Alternatieven voor tahini
De smeuïge textuur van de pasta kun je vervangen door ongezoete notenpasta's zoals cashew- of amandelpasta (eventueel aangelengd met een paar drupjes sesamolie). De smaak zal niet 100% hetzelfde zijn, maar zal aardig in de buurt komen.
Wit of bruin? Witte tahin is gemaakt van gepeld sesamzaad wat daarna geroosterd is. Bruine tahin is gemaakt van ongepeld en geroosterd sesamzaad.
Wat is tahin eigenlijk? Tahin is een notenpasta die gemaakt is van sesamzaadjes. Het is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in Midden – Oosterse recepten (hummus!). Het lijkt een beetje op amandelpasta, pindakaas, zonnebloempitpasta en ga zo maar door.
Turkse Tahin is een saus gemaakt van sesamzaad. Een belangrijk ingrediënt voor Turkse deeg recepten. Een aromatische sesampasta die veelvuldig wordt gebruikt in de Arabische keuken.
Per 100 gr tahin heeft het maar 4,68 gr koolhydraten! Met deze tahin kun je zelf lekkere koolhydraatarme humus maken, ideaal voor je groenten of op een toastje.
Lidl biedt naast de Tahini een ruime collectie producten aan.
BioToday tahin wit is gemaakt met zorgvuldig geselecteerde biologische gepelde sesamzaden. De tahin is niet alleen heerlijk smeuïg en rijk van smaak, maar het is ook een bron van eiwitten en rijk aan vezels.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Een Pasta van 100% Sesamzaden. Tahini is een pasta gemaakt van gemalen en gepelde sesamzaadjes en wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse, Griekse, Turkse en Midden- Oosterse keuken. Tahini wordt geserveerd als dip of als een belangrijk component van houmous, baba gonoush en halva. Klaar voor gebr uik.