Even angstig zijn is heel normaal, maar als je niet meer los komt van je angst werk je onbewust de bevalling tegen, doordat er teveel adrenaline in je bloed komt en dit de weeën remt.
De gynaecoloog kan medicijnen voorschrijven om de weeën te remmen (weeënremmers) en eventueel voor longrijping van uw baby. Maar als er al veel ontsluiting is, bijvoorbeeld meer dan 5 centimeter, is de kans zeer klein dat het nog lukt om de bevalling enige dagen uit te stellen.
Als je ervoor hebt gekozen om jezelf te laten strippen, dan brengt de verloskundige een of twee vingers in je vagina in. Daarmee kijkt de verloskundige of de baarmoeder al soepel is en of er al een beetje ontsluiting is.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Zelf zien we ook in onze praktijk dat vrouwen die echt heel druk zijn en veel stress ervaren, vaker wat eerder bevallen. Dit is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen of statistisch onderzocht, maar dat de afname van stress ook bijgedragen kan hebben aan de afname van vroeggeboortes, zou ons niet verbazen.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!
Tijdens het inwendig onderzoek proberen wij rondom het hoofdje die vliezen los te woelen van de baarmoedermond, zonder ze te breken, dit wordt strippen genoemd. Na het strippen heb je meer kans om te gaan bevallen doordat je lichaam prostaglandines (hormoonachtige stoffen die weeën opwekken) aan gaat maken.
Sommige vrouwen vinden het opwekken van weeën pijnlijker.
Oxytocine-opgewekte weeën kunnen ook heel sterk zijn, en er is vaak minder tijd om hieraan te wennen dan wanneer de bevalling spontaan begint. Daarnaast kan het toegenomen aantal vaginale onderzoeken en andere interventies extra pijn of ongemak veroorzaken.
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.
Vrouwen met een gezonde levensstijl, voeding en dagelijks voldoende beweging, hebben een lagere kans op vroeggeboorte. Maar toch is bekend dat vrouwen die veel lichamelijk zwaar werk verrichten juist een gering verhoogde kans hebben op vroeggeboorte. Een nuttig effect van complete rust is nooit aangetoond.
Als de vliezen te vroeg breken is er, naast risico op een vroegtijdige bevalling, kans op een infectie die zich via de vagina naar de baarmoeder en het kind kan uitbreiden. Zowel u als uw kind kunnen daar ziek van worden. De arts schrijft soms antibiotica voor om een infectie te voorkomen of te behandelen.
Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.
Harde buiken/Oefenweeën
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Verreweg de meeste baby's liggen nu in de achterhoofdsligging. Een perfecte houding voor de bevalling want het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken. Je kind kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen.
Als alles goed is, mag je tot 42 weken afwachten of je bevalling spontaan op gang komt. Sommige vrouwen vinden het niet fijn om tot 42 weken af te wachten. Ben je tussen de 41 en 42 weken zwanger en wil je ingeleid worden? Dan kun je dat bespreken met je verloskundige en gynaecoloog.
Een bevalling voor 37 weken noemen we een vroeggeboorte. Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, noemen we ook wel prematuur. Een te vroeg geboren baby heeft buiten de baarmoeder medische hulp nodig. Zij worden soms erg ziek en overlijden soms zelfs.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën maar bij 10% zal het beginnen met het breken van de vliezen en ontstaan de weeën daarna. In de weken voorafgaand aan de bevalling kun je verschillende voortekenen hebben. Dit verschilt per zwangerschap.