Vlooien houden niet van de zon en de warmte en zoeken altijd de schaduw in uw tuin op. Om vlooien te voorkomen is het dan ook nuttig om de schaduwrijke plaatsen in uw tuin zoveel mogelijk te beperken. Dit kunt u doen door bomen en hagen te snoeien en kort te houden.
Ze zijn vaak aanwezig op plaatsen waar een huisdier (hond of kat) gehouden wordt. Ze kunnen ook op mensen overspringen, die ze vervolgens mee naar binnen nemen. Eenmaal binnen nestelen ze zich vooral in kieren en spleten (plinten/drempels), maar ook in kleding en onder tapijten.
De meeste vlooien vestigen zich op de rug, in de lies of in de oksels van je hond.
Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken en op grassen, maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier.
Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn. De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 a 3 weken als alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven!
Zout strooien tegen vlooien
Laat het vervolgens een paar uur met rust, zodat het goed intrekt. Het zout zorgt er namelijk voor dat niet alleen de eitjes, larven en vlooien aan de oppervlakte uitgedroogd raken, maar ook de vlooien die diep in het vloerkleed zitten.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op. Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften. Ze wachten dan een tijdje totdat er een betere gastheer langskomt, zoals je hond of kat, waarop ze kunnen overspringen. Ze kunnen ook een plaag in huis vormen.
Vlooien bij mensen? Jazeker, maar wees gerust het komt echt niet vaak voor. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien. Maar de mensenvlo komt eigenlijk nauwelijks nog voor in Nederland.
Heet wassen
Was als kan, op 90 graden. Mocht het materiaal deze hitte niet aankunnen, was dan op 50 of op 60 graden. De eitjes en larven van vlooien overleven niet bij zulkehoge temperaturen, waardoor de eitjes en de larven van vlooien doodgaan. Was ook kussens van de bank, kleden of tapijten.
Aangezien vlooien ook lintworm kunnen overbrengen, is het ook belangrijk om uw dier tegen lintworm te behandelen. Helaas komen vlooien het hele jaar door voor, dus ook in de winter. Aangezien we in de winter de verwarming aanzetten, vormt dit een prima klimaat voor vlooien.
Beste vlooienmiddel voor de hond
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
Stofzuigen en dweilen: dát is goede vlooienbestrijding!
Zorg dat u zoveel mogelijk naden, kieren en plinten meeneemt. Gooi de stofzuigerzak daarna meteen weg, zodat de vlooien niet ontsnappen. Geen stofzuiger? Een paar keer per week goed dweilen helpt ook.
Zolang er een huisdier in de buurt is, zult u niet gauw last hebben van vlooien in bed. Als uw hond of kat wel eens op uw bed springt of zelfs slaapt en hij/zij heeft vlooien, dan kan het wel zijn dat er eitjes in uw bed vallen. Omdat een bed warm en wat broeierig is, kunnen die eitjes zich ontwikkelen.
Zolang je geen huisdier hebt, zullen de vlooien niet overleven. Ze kunnen je echter nog wel een poos lastig vallen. Wil je dat voorkomen, dan moet je je bed, je slaapkamer en je gehele woning reinigen: beddengoed wassen, goed stofzuigen door het hele huis en desnoods een omgevingsspray gebruiken.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed.
Mensen kunnen voornamelijk erg veel last hebben van beten volwassen vlooien. Eitjes en larven zijn nog niet in staat om te bijten, maar mensen zijn wel in staat om larven en eitjes naar andere delen van de ruimten te verspreiden.
Door een huisdier met vlooien te aaien of door op een plek waar vlooien hun eitjes leggen (tapijt, zetel, ...) te zitten of staan, kunnen vlooien worden overgedragen op handen of kleren. Na elke bloedmaaltijd leggen vlooien een 4 tot 8-tal eitjes, meestal in de honden- of kattenmand.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Volwassen vlooien gaan vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.