In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.
In Nederland zijn 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen slachtoffer van seksueel geweld. In ruim 80% van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Iemand die je vertrouwt, tekent je voor het leven.
Een op de vijf jongens en mannen krijgt ooit te maken met een vorm van seksueel geweld. Dit kan zijn: seksueel misbruik, aanranding, verkrachting of online seksueel geweld. Jongens en mannen (en iedereen die zich man voelt) die seksueel geweld hebben meegemaakt kunnen voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.
45% van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee. Bijna driekwart (73%) is ooit seksueel geïntimideerd. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht.
Bijna driekwart (73%) van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd; dit komt neer op 4,3 miljoen vrouwen. De helft (51%) van de vrouwen in Nederland heeft in het afgelopen jaar situaties of omgevingen vermeden uit angst voor fysiek of seksueel geweld.
Cijfers over hoeveel jongeren aan sexting doen, variëren meestal rond de 10 procent, maar sommige studies rapporteren ook aanzienlijk hogere percentages. Een risico is dat jongeren foto's of filmpjes toegestuurd krijgen die ze helemaal niet willen ontvangen.
“Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds overal en veel te vaak voor. Niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging, op school en op straat. Dat moet veranderen. Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand.
Vrouwen gaven in 2020 vaker dan mannen aan slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere vormen van huiselijk geweld. Zo kreeg van de bevolking van 16 jaar of ouder 7 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen in de afgelopen twaalf maanden te maken met huiselijk geweld.
Het zijn de Verenigde Staten die verreweg het meeste materiaal hosten. We hebben het dan echt over miljoenen en miljoenen plaatjes." Het Meldpunt Kinderporno kreeg vorig jaar zelf 226.000 meldingen. "Dat is dus een fractie van de meldingen die de Amerikanen binnenkrijgen."
Geschat wordt dat in 40 procent van de huiselijk geweld casuïstiek, er (ook) sprake is van mannenmishandeling. Er worden ongeveer 80.000 mannen per jaar ernstig mishandeld in huiselijke kring. Er zijn ook verschillen, waarmee bij de signalering en aanpak rekening gehouden moet worden.
Wanneer ben je aangerand? Je bent aangerand als je gedwongen op een seksuele manier bent aangeraakt of gedwongen bent de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken. Als je bent aangerand kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188.
Als seksuele handelingen zijn afgedwongen door geweld of dreiging met geweld, dan spreken we van aanranding of verkrachting. Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen behalve seksueel binnendringen.
De maximale gevangenisstraf op aanranding is acht jaar. Straffen kunnen uiteenlopen van een werkstraf, soms in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, tot een flinke gevangenisstraf bij verdergaande seksuele handelingen.
Stemmingswisselingen / hyperactiviteit. Niet bij de leeftijd of ontwikkelingsniveau passende kennis over seksualiteit. Overmatig zoeken naar lichamelijk contact. Angst voor lichamelijk contact en schrikreacties bij aanrakingen.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Mentale gevolgen zijn depressieve klachten, angsten, schuld en schaamte, relatieproblemen en isolement. Lichamelijke gevolgen zijn lichamelijk letsel, een zwangerschap of een soa.
Bij conflicten zoals in Oekraïne en Zuid-Soedan komt seksueel geweld regelmatig voor, vooral tegen vrouwen en meisjes. Ook bij demonstraties, in gevangenschap en bij onderdrukking worden vrouwenrechten ernstig geschonden, zoals in Iran, Myanmar, Syrië of Afghanistan.
Sinds 1 april 2013 kunnen ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen met een straf van 8 jaar of meer niet meer verjaren. Zo geldt geen verjaringstermijn meer voor verkrachting, aanranding en voor gemeenschap met kinderen onder de 16 jaar.
plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.
Wereldwijd krijgt maar liefst 1 op de 3 vrouwen te maken met huiselijk geweld. In België zijn jaarlijks 300.000 vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld en worden er zelfs zo'n 150 vrouwen per jaar vermoord door hun (ex)partner.
Voor fysieke mishandeling is dat 53 procent (30 procent getuige), voor emotionele mishandeling 65 procent (54 procent getuige), voor fysieke verwaarlozing 37 procent (26 procent getuige) en voor emotionele verwaarlozing 56 procent (53 procent getuige) (Alink e.a., 2018).
Vrouwen (15 procent) zijn vaker slachtoffer dan mannen (7 procent). 5 procent van de vrouwen gaf aan te zijn geconfronteerd met fysiek seksueel geweld, 11 procent met niet-fysieke seksuele intimidatie en 7 procent met online seksuele intimidatie. Bij de mannen was dat achtereenvolgens 2, 3 en 4 procent.
Vanaf zes maanden beginnen ze hun eigen lichaam te verkennen en raken ze ook toevallig hun geslachtsdelen aan. Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust.
Categorie 2: betasten, muv naakte geslachtsdelen
Er valt onder meer te denken aan het aaien of wrijven over en betasten, grijpen, kussen of likken van de borsten, billen of overige lichaamsdelen. Ook het betasten van het kruis over de kleding behoort hiertoe. De tongzoen is uitgezonderd en valt onder categorie 3.
Seksueel gezond gedrag is gedrag wat niet schadelijk is voor het eigen lichaam of psychosociaal welzijn. Gedrag is seksueel ongezond als het een (te verwachten) schadelijk of zorgwekkend risico vormt voor de (seksuele) ontwikkeling.