Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Verbruik zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom
Je kan de stroom die zonnepanelen overdag opwekken dan opslaan en 's avonds gebruiken.
Zonne-energie in het donker: straks wekken je zonnepanelen ook s' nachts stroom op. Zonne-energie kun je ook in de avond opwekken, blijkt uit nieuw onderzoek. Het warmteverschil tussen de aarde en de ruimte kan in de avond flink wat duurzame stroom opleveren.
Wetenschappers: zonnepanelen kunnen 's nachts elektriciteit opwekken. Amerikaanse wetenschappers hebben zonnepanelen zo aangepast zodat ze ook 's nachts elektriciteit kunnen opwekken. De techniek kan onder andere een uitkomst bieden voor mensen die geen toegang hebben tot het stroomnetwerk.
Zelfs als je op (zomer)vakantie bent, blijven je zonnepanelen gewoon stroom opwekken. De opgewekt Zonnepanelen-energie die je niet verbruikt, wordt dan automatisch terug aan het net geleverd. Een kleine hoeveelheid stroom wordt nog wel gebruikt voor de elektrische apparaten die je aan hebt staan.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt.
Zonnepanelen die liggen op daken gericht op het zuiden, wekken de meeste stroom op. Rond het middaguur staat de zon op haar hoogste punt waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de zon op het warmste moment van de dag.
Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval? In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net.
Om dit te doen, moet u naar de meterkast gaan en de hoofdvoeding van de AC-omvormer uitschakelen. Daarna moet u de AC-onderbreker uitschakelen. Vanaf dat moment levert uw PV-systeem geen energie meer aan het net.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Een zonnepaneel van 395 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 336/365 = 0,92 kWh per dag. Een zonnepaneel van 380 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 344/365 = 0,94 kWh per dag.
Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht laten rijden. Of 30 keer de wasmachine of vaatwasser laten draaien, of 60 uur stofzuigen. Tijdens een zonnige winterdag kan de opbrengst ook ineens pieken.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.
Zonnepanelen werken op zonlicht. Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is (zie ook: werking zonnepaneel). Ook bij bewolking produceren ze zonnestroom, al is dat minder dan bij direct zonlicht. Zelfs in de winter!
Veiligheid zonnepanelen tijdens stroomuitval
De omvormer (die ervoor zorgt dat de stroom geschikt is voor het stroomnet), wordt namelijk automatisch uitgeschakeld. Daardoor kan er geen kortsluiting ontstaan en is de veiligheid van de zonnepanelen gegarandeerd tijdens stroomuitval.
Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Koeling zonnepanelen
Onder de zonnepanelen wordt een ruimte vrijgelaten, waardoor geforceerd lucht wordt geblazen die de panelen koelt. De koeling van zonnepanelen met lucht is bijzonder, zegt Sarine Driehuis van DK: “Normaal gesproken vindt dergelijke koeling met water plaats.
Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Ze hebben dus geen directe invloed op de hoogte van je gasrekening.
Een dag-en-nachtteller zal voortdurend tellen hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt opgewekt. Gedurende de dag, zal de dagteller het verbruik registreren. Tijdens de nacht treedt de nachtteller in werking.
In het startscherm (dit is de menu-optie 'Jouw huis') vind je een getal rechts naast het huisje waarboven staat 'teruggeleverd'. Dit is de energie die jij teruggeleverd hebt aan jouw energieleverancier voor de periode die jij bovenaan het scherm gekozen hebt.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.