De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Acryl, of polyacryl, is een sterke en zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt. In tegenstelling tot wol, is acryl isolerend. Als het warm is, kan transpiratievocht niet naar buiten. Je kan er dan inderdaad van gaan zweten.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest.
Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op. Het voordeel daarvan is dat je het snel warm krijgt in zo'n kledingstuk. Je ziet synthetische stoffen daarom ook veel in bijvoorbeeld windjacks, fleecetruien en regenjassen.
Wol is een natuurlijke warmte-isolator en voorkomt dat je lichaamswarmte verliest. Dit komt doordat er zich tussen de gekrulde vezels van wol stilstaande lucht bevindt, die de warmte zeer slecht geleidt. In de winter houdt wol je behaaglijk warm. In de zomer vermindert wol de hitte en je transpireert minder.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
De wol is heel warm, zacht, soepel en warmer dan merinowol.
Er zijn meerdere stoffen die goed warm houden. De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen.
De nadelen van synthetische vezels
Het grote nadeel van synthetische stof is dat het niet erg milieuvriendelijk is. Er zijn namelijk fossiele brandstoffen nodig om de stof te produceren. De aardolie en de chemische stoffen die worden gebruikt, kunnen schade toebrengen aan mens en milieu.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
“Na cashmere, is merinowol het warmst”, zegt textielexpert Verhaar. Merinowol komt van een merinoschaap, een ras dat het liefst rondloopt in Australië. “Het is lekker warm, prikt niet en mensen zijn er dol op.” Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen.
Wol in de zomer
Wol is een aanrader voor de zomer, het klinkt misschien gek, maar vanwege sterk verkoelende, ventilerende en vochtabsorberende karaktereigenschappen, begrijp je het meteen. Wol is antibacterieel, wat betekent dat bacteriën zich niet aan de wol hechten. Daardoor blijft wollen kleding langer mooi en fris.
Hoe warm een jas is, wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid wol dat in de voering verwerkt is. Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol. De afwerking helpt ook in grote mate hoe warm jij het hebt in jouw jas.
Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt. Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen.
De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol. Wol is namelijk door Moeder Natuur gemaakt om schapen warm te houden in koude, natte winters. Dat betekent dat wollen winterkleding hetzelfde voor jouw lichaam kan doen!
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op. Bovendien trekt katoen vocht aan, waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Kleed je dan in lagen met thermokleding als basis. Deze kleding is speciaal ontwikkeld om je lichaam goed te isoleren en vocht goed af te voeren. De meest voorkomende thermokleding in de bouw bestaat uit shorts en warmte regulerende t-shirts of sweaters. Tot slot is er nog waterdichte bovenkleding.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen. - Linnen : linnen is een zeer bestendig materiaal, maar houdt helaas niet warm in de winter.
Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol. De kasjmiervezel is nóg zachter en lichter dan de merinowolvezel en daarom zeer comfortabel.
Wol biedt isolatie en blijft ademend als je begint te zweten, en is moeilijk te overtreffen door andere natuurlijke stoffen. Wol heeft echter ook een aantal nadelen. Ten eerste voelt wol zwaar aan als het nat wordt, waardoor het minder geschikt is voor buitenactiviteiten. Fleece houdt daarentegen minder water vast.
Superzachte alpaca's
Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet.