1 glas bier = 1 glas wijn = 1 glas sterkedrank = ongeveer 10 gram zuivere alcohol in een standaardglas.
Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca. 12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank. In de praktijk kan de grootte van de glazen nogal verschillen.
1 fles bier (van 5%), 1,3 standaard glas voor bier. 1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn.
Zo zit er evenveel pure alcohol (ongeveer 10 gram) in een standaardglas bier van 5% (250 milliliter), wijn van 12% (100 milliliter) en sterke drank van 35% (35 milliliter).
Op die manier bevatten de standaardglazen allemaal evenveel pure alcohol: ongeveer 10 gram. Dit zijn de standaardglazen en voor iedere drank: Bier: 250 milliliter, 5% alcohol. Wijn: 100 milliliter, 12,5% alcohol.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Wat gebeurt er als je elke dag wijn drinkt? In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker bij vrouwen.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Dit is alles wat je moet weten. Een eenheid is een maat voor de hoeveelheid alcohol in je drankje. Het is hetzelfde voor bier, wijn en sterke drank en wordt uitgedrukt in grammen ethanol (1). In België, bevat één eenheid tien gram (2).
In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar. Vergeleken met de Italianen (44 liter p.p.), de Duitsers (28 liter p.p.) en de Spanjaarden (24 liter p.p.) is dat nog steeds best veel.
Stel een glas wijn heeft een alcohol percentage van 12,5% (gemiddelde wijn), dan is dat 12,5 ml alcohol op een glas van 100ml en dat is in totaal ongeveer 10 gram alcohol. Dus bij een glas met 100ml wijn zit je op de norm van 10 gram alcohol (per glas).
Zeker niet meer dan tot de helft, maar de basisregel is dat wij ongeveer 125ml. wijn in een glas doen. Voordat je je wijn nu in gaat schenken met een maatbeker, wel even het volgende. Doe er liever wat minder wijn in je glas.
Het effect van een glas wijn op je lichaam
Je krijgt een warmer gevoel. Je wordt levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan. Je smaak, reuk en zicht gaan lichtjes achteruit.
Of het nu gaat om bier, wijn, aperitief of whisky, een normale consumptie (= een standaardglas) bevat ongeveer 10g pure alcohol. Na één glas heeft een man van 75kg ongeveer 0.2 promille in zijn bloed, bij een vrouw van 60kg is dit ongeveer 0.3 promille!
Volgens het voedingscentrum is nooit aangetoond dat rode wijn goed voor het hart zou zijn vanwege de antioxidanten die het bevat. Een verhaal dat wel veel rondgaat. Het centrum is van mening dat een glas wijn per dag sommige ziekten juist in de kaart speelt, zoals borstkanker.
Rode wijn zit net wat hoger qua voedingswaarde dan droge witte wijn. Dit komt doordat bij rode wijn de volledige druif wordt gebruikt tijdens het fermenteren. Rode wijn is hierdoor rijk aan plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen bevatten zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen.
In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt. Alcoholvrije rode wijn is bovendien nog gezonder, aangezien alcohol het bloeddrukverlagende effect juist afremt.
Elke dag een fles wijn drinken is niet gezond. Probeer je alcoholgebruik te beperken tot maximaal één glas per dag en drink wekelijks twee dagen achter elkaar niet.
Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid. Drink ten minste 2 dagen in de week géén alcohol. Zo voorkomt u dat het drinken een gewoonte wordt.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Noijen laat dan ook weten dat het echt de alcohol zelf is die slecht is voor je gezondheid.
Het levert geen vitaminen, mineralen of andere nuttige stoffen. Bovendien bevatten alcoholische dranken vaak veel suiker waardoor het echte caloriebommen zijn. Een klein glas bier levert 85 kcal en een glas wijn gemiddeld 80 kcal. Een glas Bacardi cola levert zelfs 140 kcal.
1-2 glazen wijn per dag is gezond
Onderzoekers van Columbia University en Boston University deden klinisch en experimenteel onderzoek naar de link tussen gezondheid en alcohol drinken.