De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe.
Het prijskaartje
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo.
Filet pure van het Belgische Wit-Blauw ras is veruit het malste stukje rundvlees en daarom ook het duurste stuk van het rund. Uw slager kan dit naar wens in Chateaubriand, Tournedos, Biefstuk of Rosbief versnijden.
De prijs van de hoogste kwaliteit Wagyu bedraagt over het algemeen €250 of meer per kilo voor de beste stukken. Zeldzame soorten Wagyu (zoals Kobe Beef of Olive Wagyu) kosten over het algemeen meer dan €400 per kilo.
Dus Wagyu A5 is de hoogste kwaliteit en daarbij ook het duurste vlees.
Het ras wordt al eeuwen gefokt in Japan maar rond 1868 ontdekten de Japanners pas echt de waarde van hun runderras. Wagyu staat wereldwijd bekend om de intense marmering in het vlees wat een verfijnde smaak, textuur en malsheid geeft. Zoals met veel runderrassen lopen deze runderen niet alleen in Japan rond.
Echt Wagyurundvlees uit Japan kan prijzen tot €50 opbrengen voor slechts 100gram.
Japans Kobe-rundvlees onderscheidt zich op een heerlijke manier van gewone Japanse Wagyu. Het smaakpalet vertaalt zich in een nog romiger smaak en boterachtige sensatie. Terwijl Japanse A5 Wagyu al de koningin van de steaks is, is Kobe Beef de koningin van de Japanse Wagyu.
Het is dan ook niet vreemd om zo'n €200,- neer te tellen voor 100 gram Kobe-beef steak.
Argentijns rundvlees | Grass-Fed | Premium quality
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
Ossenhaas: het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden. Geen werkspier, dus geen randje vet bij dit stuk vlees. Dit is meteen ook het magerste, maar ook vaak duurste stuk.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Almas is de meest exclusieve en duurste kaviaar ter wereld. Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld!
Met deze score tussen de 1 t/m 12 wordt aangegeven hoe mooi het vlees gemarmerd is. Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
De smaak van Wagyu is niet te vergelijken met andere runderrassen. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetten, maar het heeft een laag smeltpunt. Wagyu is dan ook de hoogste kwaliteit, boterzacht en smaakvol. En dat wil je natuurlijk goed klaarmaken.
Hoewel er een hoop verhalen rondgaan worden Japanse Wagyu runderen niet met speciaal voedsel grootgebracht. Wel volgens een uitgebalanceerd dieet. Dit dieet bestaat uit een mix aan zorgvuldig geselecteerde vezels. Deze komen uit hooi en graan uit de velden waar ze opgroeien.
Sashimi: Een Japanse delicatesse waarbij dunne plakjes rauw vis of vlees, waaronder ook Wagyu, worden gegeten met soja saus en wasabi. Steak: De meest eenvoudige manier van het eten van Wagyu vlees is als steak, waar het vlees vaak gegeten wordt met zout, peper en een beetje olie. Perfect voor op de barbecue.
De Wagyu koeien genieten dagelijks van hun bier. Deze versnapering krijgen de runderen om hun eetlust en de kwaliteit van het vlees te bevorderen.
Beredingswijze Wagyu biefstuk
Bak het vlees rondom bruin. Gaar het 1,5 minuut per kant voor rood, 2-3 minuten per kant voor rosé of 4 minuten per kant voor doorbakken. Wikkel het in aluminiumfolie en laat het een kwartier rusten in een voorverwarmde oven op 60 °C. Breng het vlees op smaak met versgemalen peper en zout.
Wagyu is een Japans zwart runderras dat één van de meest smaakvolle soorten rundvlees levert. Wagyu-vlees is prijzig, maar toch is dit exclusieve Japanse rundvlees steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden. Het botermalse vlees smaakt fantastisch en is razend populair.
Zo is Angus-rundvlees afkomstig van een Schots runderras - de Aberdeen Angus, terwijl Japans Wagyu-rundvlees afkomstig is van een rundersoort uit Japan. Enkele andere verschillen zijn: Textuur en Smaak.
Er zijn vier soorten Japanse runderen die onder deze classificatie vallen. Maar de Japanse koeien grazen over de hele wereld: in Australië komt Wagyu ook voor, net als in Canada, Engeland, Schotland en zelfs in Nederland. Maar alleen Wagyu uit Japan is 100% gegarandeerd raszuiver.